ßßß
Pappardelle z pesto i rozmarynowym kurczakiemSkładniki: na 4 porcje350 g pappardelle, użyłam świeżego makaronu4 łyżki pesto z jarmużu1 czerwona chili180 g szparagowej fasoligarść rukoligarść liści bazylii2 piersi z kurczaka1 gałązka świeżego rozmarynu2 ząbki czosnku1 łyżka soku z cytryny2 łyżki utartego parmezanuczarny pieprz i sól do smaku
Przyrządź pesto według przepisu w linku. Zagotuj wodę na makaron z łyżką soli. Dodaj pappardelle i gotuj przez 4 minuty (uwaga makaron świeży). Odcedź i wymieszaj z pesto. Piersi z kurczaka przypraw cytrynowym pieprzem, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Rozgrzej olej. Wrzuć gałązkę rozmarynu na rozgrzany tłuszcz, a następnie piersi z kurczaka. Smaż po obu stronach po 2-3 minuty w zależności od grubości filetów. Usmażone mięso pokrój pod skosem na kawałki. Na tą samą patelnię wrzuć szparagową fasolkę i oczyszczone z ziaren czerwone chili. Smaż aż fasola będzie gotowa ale wciąż al dente. Na talerzu ułóż makaron wymieszany z warzywami, świeżą rukolą i bazylią. Na wierzchu ułóż porcje kurczaka. Całość skrop sokiem z cytryny i posyp parmezanem.Polecane przepisyGemelli, smażone grzyby i kolejny przepis na pestoBucatini z ragu z mielonego mięsa i pieczarkamiPrzepis na szybki sos do makaronuSałatka makaronowa z kurczakiem, pesto i fetąPasta z przepysznym sosem