ßßß
Idealne dane na upalne dni. Lekki i bardzo smaczny makaron z kurczakiem i fasolką szparagową. Dodatkowego komentarza nie trzeba, bo proste i szybkie gotowanie to podstawa.
Składniki:- pierś z kurczaka pokrojona w cienkie plasterki- 2 ząbki czosnku- sól pieprz- 250 g makaronu (u mnie tagliatelle)- 200 g młodej fasolki szparagowej, z obciętymi końcówkami- starty parmezan do posypania- bazylia do dekoracji- śmietana
Przygotowanie:1. Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w małe kawałki. Dodajemy oliwę z oliwek i czosnek w misce, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy.2. Fasolkę myjemy, kroimy na małe kawałki. Wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy, aż będzie miękka.3. Makaron gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu następnie odcedzamy.4. W międzyczasie, na patelni rozgrzewamy olej iwrzucamy kawałki kurczaka. Obsmażamy, aż się zarumieni.5. Ugotowany makaron łączymy razem z fasolką i kurczakiem. Dodajemy ok. 3 łyżek śmietany,starty parmezan, doprawiamy ulubionymi ziołami u mnie była to bazylia.6. Gotowe danie rozkładamy na talerze, posypujemy jeszcze wierzch obficie parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.S M A C Z N E G O ! ! !