ßßß
Do makaronu przygotowałam pesto ze szpinaku, bazylii i migdałów. Uważam, że domowe pesto smakuje najlepiej, a poza tym można zmiksować pesto według własnego uznania. Raczej się nie spotkałam ze szpinakowym pesto czy z pesto z jarmużu w sklepie, a Wy?Składniki: na 4 porcje350 g domowego makaronu, suchego 250 g200 ml pesto200 g boczku, pokrojonego w kostkę150 g sera feta, u mnie kozi1 opakowanie koktajlowych pomidorkówPesto szpinakowe1 opakowanie świeżego szpinaku, około 100 ggarść liści bazylii100 g migdałów50 g parmezanu2 ząbki czosnku150 ml oliwy, w zależności od konsystencji można dolać więcejsól do smaku
Jeśli wolisz domowe pesto zacznij od jego przyrządzenia. Poszatkuj liście szpinaku i bazylii. Umieść w blenderze. Dodaj grubo posiekane i uprażone migdały ze skórką, obrany czosnek i oliwę. Zmiksuj i dodaj starty parmezan, a potem dopraw solą.Ugotuj makaron al denne w lekko osolonej wodzie. Odcedź i włóż z powrotem do garnka. Wymieszaj z pesto. Boczek usmaż na patelni, po czym ułóż na papierowym ręczniku, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Wymieszaj makaron z boczkiem, pokruszoną feta i przekrojonymi na pół pomidorami. Podawaj na gorąco.Polecane przepisySałatka makaronowa z indykiem i pestoSos do makaronu z jarmużem i kurczakiemGemelli, smażone grzyby i kolejny przepis na pestoKotlety wieprzowe po tajsku z noodlePierś z kurczaka i makaron portabello z brokułami