Wykonanie
Bułki zawijane z
cukinią i
dynią to idealna kolacja dla moich domowników.
Bułki podobne do pizza zawsze wszystkim smakują. Idealne jako dodatek do zup. Robię je często z różnym nadzieniem jak pizza rolls z
feta i
szpinakiem czy bułeczki z
szynką i
papryką . Dzisiaj kolejny przepis na nadziewane
bułki z
cukinią,
dynią i
kiełbasą.
Bułki idealne do zamrożenia. Rozmrażam je w mikrofalówce lub w piekarniku, choć muszę przyznać, że rozmrożone w piekarniku są lepsze. ¾

Składniki:16
bułek35 g świeżych
drożdży700 g
pszennej mąki350 ml
wody ± 50 ml w zależności od
mąki2 łyżeczki
soli1
cukinia pokrojona w cienkie paski150 g pieczonej dyni100 g
kiełbasy2 łyżki świeżego
tymianku2 łyżki
sezamu do posypania

Pokrój
cukinię w paski,
posól o dstaw na 30 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar
wody. Z podanych składników na ciasto zarób elastyczne
ciasto drożdżowe. Zacznij z mniejszą ilością
wody, dodawaj wedle potrzeby. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie złóż ciasto w kopertę i odstaw na 10 minut. Rozwałkuj ciasto w prostokąt. Rozłóż odciśnięte paski
cukini, pokrojoną w kostkę pieczoną
dynię i
kiełbasę. Całość posyp
oregano i
zwiń w rulon. Pokrój na 2 cm kawałki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.. Posmaruj roztrzepanym
jajkiem i posyp
sezamem. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzej piekarnik do 250ºC na termoobieg i wstaw
bułki. Piecz przez około 15 minut. Wyjmij z piekarnika i ułóż na metalowej kratce do ostygnięcia.
Bułki są idealne jako dodatek do zupy.Polecane przepisyZnowu
cukinia!
Drożdżowe rogale maślano dynioweBułeczki na śniadanie z
bazylią i
suszonymi pomidoramiBułki z konopią
Bułki pszenno-
razowe z przedziałkiem