ßßß
Składniki:16 bułek35 g świeżych drożdży700 g pszennej mąki350 ml wody ± 50 ml w zależności od mąki2 łyżeczki soli1 cukinia pokrojona w cienkie paski150 g pieczonej dyni100 g kiełbasy2 łyżki świeżego tymianku2 łyżki sezamu do posypania
Pokrój cukinię w paski, posól o dstaw na 30 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody. Z podanych składników na ciasto zarób elastyczne ciasto drożdżowe. Zacznij z mniejszą ilością wody, dodawaj wedle potrzeby. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie złóż ciasto w kopertę i odstaw na 10 minut. Rozwałkuj ciasto w prostokąt. Rozłóż odciśnięte paski cukini, pokrojoną w kostkę pieczoną dynię i kiełbasę. Całość posyp oregano i zwiń w rulon. Pokrój na 2 cm kawałki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzej piekarnik do 250ºC na termoobieg i wstaw bułki. Piecz przez około 15 minut. Wyjmij z piekarnika i ułóż na metalowej kratce do ostygnięcia. Bułki są idealne jako dodatek do zupy.Polecane przepisyZnowu cukinia!Drożdżowe rogale maślano dynioweBułeczki na śniadanie z bazylią i suszonymi pomidoramiBułki z konopiąBułki pszenno-razowe z przedziałkiem