Wykonanie
Kwietniowe wyzwanie to
bułki ze
szpinakiem, do których pieczenia zaprosiła nas Ania wraz z Tosią . Dawno nie piekłam
smakowego chleba, a tym bardziej ze
szpinakiem. Przepis musiałam trochę zmodyfikować, częściowo bo nie mogłam znaleźć mojej foremki do muffinków, no i mój zakwas zapomniałam dokarmić, więc dodałam odrobinę
drożdży, aby
mieć pewność, że
bułki wyrosną. Dodałam również
razową mąkę.
Bułki są bardzo smaczne, idealne
pieczywo na śniadanie .
Szpinak neutralny w smaku, więc u mnie bułeczka podana z owczym
twarożkiem i
dżemem.

Składniki:16 bułeczekWersja na zakwasie i na drożdżach300 g aktywnego zakwasu żytniego10 g
drożdży600 g
mąki pszennej + 200 g + do podsypania200 g
mąki razowej żytniej450 ml letniej
wody2 łyżeczki
soli200 g
świeżego szpinaku2 łyżki
mleka2 łyżki
słonecznika do posypania

Do misy wsyp
mąkę, dodaj aktywny zakwas. Stopniowo wlewaj letnią
wodę z rozpuszczonymi
drożdżami i wyrób ciasto ręką lub robotem przez ok. 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i lekko lepiące. Pod koniec wyrabiania dodaj
sól.Podziel ciasto na dwie części, jedną z nich przełóż do misy, przykryj ściereczką lub folią spożywczą i postaw w ciepłym miejscu.Do drugiej części dodaj drobno pokrojony
szpinak i około 200 g
mąki. Wyrabiaj przez kolejne 2-3 minuty, aż osiągniesz elastyczne zielone ciasto. Przykryj i pozostaw w miejscu bez przeciągów na 3-4 h.Wyrośnięte białe ciasto połóż na oprószonym
mąką blacie. Rozciągnij na prostokąt o grubości 0,5 cm. W razie potrzeby podsyp
mąką.Następnie rozciągnij zielone ciasto na mniejszy prostokąt o ok. 1-2 cm krótszy. Połóż zielony prostokąt z ciasta na
białym i zawiń jak roladę.Roladę podziel na 16 części. Bułeczki trochę zaokrąglij jeśli pieczesz bezpośrednio na blasze. Ja piekłam na blasze wyłożonej pergaminem. Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do podrośnięcia.Bułeczki posmaruj
mlekiem i posyp
słonecznikiem. Piecz przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 225ºC i piecz jeszcze przez 15-20 minut.

Zawijane
bułki ze
szpinakiem znajdziecie na blogach:Akacjowy blogCodziennik kuchennyKonwalie w kuchniKuchennymi drzwiamiOgrody BabilonuPolska zupaRozważania o kuchni i nie tylkoW poszukiwaniu slow lifeZacisze kuchennePolecane przepisyBułeczki z
tymiankiemBułeczki na śniadanie z
bazylią i
suszonymi pomidoramiBułki pszenno-
razowe z przedziałkiem
Bułki zawijane z
cukinią,
dynią i
kiełbasąBułki z konopią