ßßß
Składniki:16 bułeczekWersja na zakwasie i na drożdżach300 g aktywnego zakwasu żytniego10 g drożdży600 g mąki pszennej + 200 g + do podsypania200 g mąki razowej żytniej450 ml letniej wody2 łyżeczki soli200 g świeżego szpinaku2 łyżki mleka2 łyżki słonecznika do posypania
Do misy wsyp mąkę, dodaj aktywny zakwas. Stopniowo wlewaj letnią wodę z rozpuszczonymi drożdżami i wyrób ciasto ręką lub robotem przez ok. 10 minut. Ciasto powinno być elastyczne i lekko lepiące. Pod koniec wyrabiania dodaj sól.Podziel ciasto na dwie części, jedną z nich przełóż do misy, przykryj ściereczką lub folią spożywczą i postaw w ciepłym miejscu.Do drugiej części dodaj drobno pokrojony szpinak i około 200 g mąki. Wyrabiaj przez kolejne 2-3 minuty, aż osiągniesz elastyczne zielone ciasto. Przykryj i pozostaw w miejscu bez przeciągów na 3-4 h.Wyrośnięte białe ciasto połóż na oprószonym mąką blacie. Rozciągnij na prostokąt o grubości 0,5 cm. W razie potrzeby podsyp mąką.Następnie rozciągnij zielone ciasto na mniejszy prostokąt o ok. 1-2 cm krótszy. Połóż zielony prostokąt z ciasta na białym i zawiń jak roladę.Roladę podziel na 16 części. Bułeczki trochę zaokrąglij jeśli pieczesz bezpośrednio na blasze. Ja piekłam na blasze wyłożonej pergaminem. Bułeczki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do podrośnięcia.Bułeczki posmaruj mlekiem i posyp słonecznikiem. Piecz przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 225ºC i piecz jeszcze przez 15-20 minut.
Zawijane bułki ze szpinakiem znajdziecie na blogach:Akacjowy blogCodziennik kuchennyKonwalie w kuchniKuchennymi drzwiamiOgrody BabilonuPolska zupaRozważania o kuchni i nie tylkoW poszukiwaniu slow lifeZacisze kuchennePolecane przepisyBułeczki z tymiankiemBułeczki na śniadanie z bazylią i suszonymi pomidoramiBułki pszenno-razowe z przedziałkiemBułki zawijane z cukinią, dynią i kiełbasąBułki z konopią