ßßß
Uwielbiam bułki na śniadanie, wypełnione po brzegi dobrym serem i owocami. Poranna kawa i literatura w postaci najnowszego numeru Medical Maestro, w nim mój przepis na bajgle wprawia mnie w błogi stan zadowolenia i satysfakcji. Cała niedziela przed nami, wieczorem kolacja u znajomych…Z przyjemnością zacznę nowy tydzień pracy.
Bułki pszenno-razowe z przedziałkiemSkładniki:12 bułek z przedziałkiem600 g pszennej mąki chlebowej150 g mąki żytniej razowej + trochę do podsypania350 g zakwasu, u mnie pszenny5 g świeżych drożdży450 ml – 500 ml wody1 łyżka soli1 czubata łyżka melasy
Rozpuść drożdże z melasą w letniej wodzie. Dodaj obie mąki i zakwas. Zarób lekko lepiące ciasto chlebowe. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Wyrabiam zawsze mechanicznie. Przykryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i złóż kilka razy, nie zagniataj . Przełóż do miski przykryj folią i pozostaw do wyrastania na godzinę. Po tym czasie powtórz składanie ciasta. Przykryj folią i pozostaw tak na 10 minut. Podziel ciasto na 12 porcji, u mnie około 130 gram każda. Uformuj okrągłe bułki, posyp mąką i zrób przedziałek na środku. Przykryj bułki ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Piecz bułki w nagrzanym piekarniku na 250ºC na termoobiegu przez 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze przez 5-8 minut. Bułki powinny być rumiane, a skórka chrupiąca. Być może twój piekarnik wymaga niższej temperatury lub dłuższego pieczenia.Polecane przepisyBułeczki na śniadanie z bazylią i suszonymi pomidoramiBułki ze szpinakiemBułki z konopiąZnowu cukinia!Hamburgerowe bułeczki w wersji GI