Wykonanie
Dzisiaj na specialne życzenie moich domowników,
bułki bez dodatków. Upiekłam proste bułeczki pszenno-żytnie z przedziałkiem. Pamiętam te
bułki z dzieciństwa, więc postanowiłam takie upiec ale z dodatkiem
mąki żytniej razowej.
Bułki upiekłam na pszennym zakwasie z dodatkiem odrobiny
drożdży. Zastosowałam również melasę, która nadaje
pieczywu bardzo fajny smak.Często otrzymuję pytania, czy melasę można zastąpić czymś innym. Pewnie, że można ale
chleb czy
bułki będą miały wtedy zupełnie inne smak. Melasę można również wykorzystać do wypieku
czekoladowych ciast czy pierników. Ja dysponuję zawsze słoiczkiem melasy, bo uważam, że jeśli trzeba dodać melasę to trzeba.

Uwielbiam
bułki na śniadanie, wypełnione po brzegi dobrym
serem i
owocami. Poranna
kawa i literatura w postaci najnowszego numeru Medical Maestro, w nim mój przepis na bajgle wprawia mnie w błogi stan zadowolenia i satysfakcji. Cała niedziela przed nami, wieczorem kolacja u znajomych…Z przyjemnością zacznę nowy tydzień pracy.
Bułki pszenno-
razowe z przedziałkiemSkładniki:12
bułek z przedziałkiem600 g
pszennej mąki chlebowej150 g
mąki żytniej razowej + trochę do podsypania350 g zakwasu, u mnie pszenny5 g świeżych
drożdży450 ml – 500 ml
wody1 łyżka
soli1 czubata łyżka melasy

Rozpuść
drożdże z melasą w letniej wodzie. Dodaj obie
mąki i zakwas. Zarób lekko lepiące ciasto
chlebowe. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Wyrabiam zawsze mechanicznie. Przykryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę i złóż kilka
razy, nie zagniataj . Przełóż do miski przykryj folią i pozostaw do wyrastania na godzinę. Po tym czasie powtórz składanie ciasta. Przykryj folią i pozostaw tak na 10 minut. Podziel ciasto na 12 porcji, u mnie około 130 gram każda. Uformuj okrągłe
bułki, posyp
mąką i zrób przedziałek na środku. Przykryj
bułki ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Piecz
bułki w nagrzanym piekarniku na 250ºC na termoobiegu przez 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze przez 5-8 minut.
Bułki powinny być rumiane, a skórka chrupiąca. Być może twój piekarnik wymaga niższej temperatury lub dłuższego pieczenia.Polecane przepisyBułeczki na śniadanie z
bazylią i
suszonymi pomidoramiBułki ze
szpinakiemBułki z konopiąZnowu
cukinia!Hamburgerowe bułeczki w wersji GI