Wykonanie
Ostatnimi czasy zastanawiam się nad znaczeniem wyrazów zdrowa żywność czy super food. Wciąż uważam, że zdrowa żywność to przede wszystkim domowe gotowanie i umiarkowanie w jedzeniu. Niektóre produkty ze zdrowej półki są po prostu na nowo odkryte. Przecież wiadomo, że kiedyś jadło się konopię. Pytanie – dlaczego przestaliśmy, kiedy taka łatwa w uprawie, bogata w proteiny, poprawia pamięć i ułatwia nauczanie, obniża cholesterol, wzmacnia paznokcie, włosy… Mogłabym tu wyliczać bez końca zalety konopi.Kupiłam więc małą paczuszkę
mączki z konopi.
Drogo, ale zawartość odżywcza tego produktu jest tak wysoka, że paczka wystarczy mi na długo, więc długo się nie zadręczałam. Mączka z konopi to świetny proteinowy dodatek do
owocowych czy warzywnych koktajli zwłaszcza dla osób, które dużo trenuję i budują mięśnie. Ale poza wartościowym
białkiem konopia zawiera również błonnik, witamię E, żelazo, wapń, potas czy magnez. Nasiona konopi są źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Więc może jednak warto odkryć konopię na nowo!?

Upiekłam
bułki z dodatkiem konopi i muszę przyznać, że byłam mile zaskoczona.
Bułki urosły szybko i fajnie smakowały. W sam raz na śniadanie ! Nie pozostaje mi nic innego jak tylko polecić ten przepis.
Bułki z konopiąSkładniki: na 18
bułek800 g
pszennej mąki200 g
mąki żytniej razowej500 – 600 ml
wody (
mąka mące nierówna)2 łyżki
mączki z konopi50 g
drożdży, świeżych1 łyżka
soli100
nasion słonecznika50 g nasion
siemienia lnianego4 łyżki nasion i pestek do posypania
Drożdże rozpuść w wodzie. Dodaj obie
mąki, konopię i zacznij zagniatać ciasto. Po 10 minutach dodaj
sól,
słonecznik, siemię i zagniataj dalej. Ciasto powinno odchodzić od ścianek naczynia, ale wciąż być lekko klejące dlatego kontroluj hydratację. Przykruj ciasto folią i pozostaw do wyrośnięcia na 35 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę i złóż kilka
razy. Pozostaw tak na 10 minut. Podziel ciasto na 18 porcji i uformuj okrągłe
bułki. posmaruj
wodą lub rozmąconym
jajkiem i posyp obficie nasionami. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Piecz
bułki najpierw na 225ºC (termoobieg, bez 15 stopni więcej) przez 10 minut, a
potem obniż temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze przez dodatkowe 10 minut.Polecane przepisyChiagurt na śniadanie
Bułki zawijane z
cukinią,
dynią i
kiełbasąBułki pszenno-
razowe z przedziałkiemBułeczki na śniadanie z
bazylią i
suszonymi pomidoramiBułki ze
szpinakiem