ßßß
Upiekłam bułki z dodatkiem konopi i muszę przyznać, że byłam mile zaskoczona. Bułki urosły szybko i fajnie smakowały. W sam raz na śniadanie ! Nie pozostaje mi nic innego jak tylko polecić ten przepis.Bułki z konopiąSkładniki: na 18 bułek800 g pszennej mąki200 g mąki żytniej razowej500 – 600 ml wody (mąka mące nierówna)2 łyżki mączki z konopi50 g drożdży, świeżych1 łyżka soli100 nasion słonecznika50 g nasion siemienia lnianego4 łyżki nasion i pestek do posypaniaDrożdże rozpuść w wodzie. Dodaj obie mąki, konopię i zacznij zagniatać ciasto. Po 10 minutach dodaj sól, słonecznik, siemię i zagniataj dalej. Ciasto powinno odchodzić od ścianek naczynia, ale wciąż być lekko klejące dlatego kontroluj hydratację. Przykruj ciasto folią i pozostaw do wyrośnięcia na 35 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę i złóż kilka razy. Pozostaw tak na 10 minut. Podziel ciasto na 18 porcji i uformuj okrągłe bułki. posmaruj wodą lub rozmąconym jajkiem i posyp obficie nasionami. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Piecz bułki najpierw na 225ºC (termoobieg, bez 15 stopni więcej) przez 10 minut, a potem obniż temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze przez dodatkowe 10 minut.Polecane przepisyChiagurt na śniadanieBułki zawijane z cukinią, dynią i kiełbasąBułki pszenno-razowe z przedziałkiemBułeczki na śniadanie z bazylią i suszonymi pomidoramiBułki ze szpinakiem