ßßß
Składniki:15 bułek750 g pszennej mąki250 g mąki durum50 g świeżych drożdży2 łyżki oliwy1 łyżka soli700 – 750 ml zimnej wodyRozpuść drożdże w zimnej wodzie. Dodaj oliwę, obie mąki i zagnieć elastyczne ciasto. dodaj sól i ewentualnie więcej wody. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut, po czym przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 40 minutach wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i złóż kilka razy w kopertę. Pozostaw ciasto do odpoczynku na 10 minut. Podziel na 15 równych kawałków, uformuj okrągłe bułki i ułóż w brytfance w małych odstępach. Bułki lekko się zrosną podczas ponownego wyrastania (30 minut).Wstaw bułki do nagrzanego na 225ºC piekarnika na termoobiegu (lub wedle piekarnika). Piecz bułki przez 15 – 20 minut. Upieczone bułki wyjmij na metalową kratkę aby ostygły.Polecane przepisyBułeczki z tymiankiemBułki ze szpinakiemBułeczki na śniadanie z bazylią i suszonymi pomidoramiBułki hamburgerowe z sezamemBułki z marchewką i nasionami