Wykonanie

Aromatyczny, pszenny chlebekjest kolejnym rodzajem
pieczywa, które na stałe zagości w moim jadłospisie.
Suszone pomidory i świeży
tymianek tworzą fantastycznąkompozycję
smakową. Jestprosty w przygotowaniu i doskonale pasuje do wszelkiegorodzaju
serów.500 g przesianej
mąki pszennej,20 g świeżych
drożdży,250 ml ciepłej
wody, 5 łyżek
oliwy, łyżeczka
soli, pół łyżeczki
cukru,50 g
suszonych pomidorów, 3 łyżki posiekanego
tymianku.
Drożdże i
cukier rozpuściłam w 5 łyżkach
wody, odstawiłam na kilka minut.
Pomidory pokroiłam w paseczki, dodałam do
mąki wraz z
tymiankiem.Wlałam zaczyn,
oliwę i
wodę. Wymieszałam drewnianą łyżką,dodałam
sól. Ciasto przełożyłam na stolnicę podsypaną
mąką,zaczęłam wyrabiać. Uformowałam kulę, włożyłam do miski,przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoiło swoją objętość raz jeszcze zagniotłam.Foremkę natłuściłam i wysypałam
mąką. Włożyłam ciasto i ponownie odstawiłam do wyrośnięcia.Przed pieczeniem posmarowałam grubą warstwą
oliwy.Piekłam około 35-40 minut w temperaturze 185°CBardzo smacznie polecam :)