Wykonanie
Składniki:500 g
mąki2 łyżeczki
cukru2 łyżeczki
soli10- 12 g
drożdży1 szklanka dość ciepłej
wody1/4 szklanki
oliwy z oliweksos,
ser i dodatki
Drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami
cukru, zalać
wodą, odstawić. Do miski przesiać
mąkę, dodać
sól,
wodę z
dzożdżami, wymieszać łyżką. Dodać
oliwę, zagnieść, przełożyć na stolnicę, wyrobić elastyczne ciasto. Odłożyć w jak najustronniejsze miejsce, pozbawione przeciągów i nadmiernego hałasu na 1,5- 2 h. Po tym czasie piekarnik nagrzać do najwyższej możliwej temperatury, razem z blachą. Ciasto podzielić na 3- 6 kulek, każdą rozwałkować, posmarować sosem, posypać dodatkami i
serem. Piec 10- 17 minut. Smacznego!