Wykonanie
Odpowiedziałam na zaproszenie Ani do wspólnego pieczenia. ( Kuchennymidrzwiami ).A przepis pochodzi z bloga Grunt to przepis!Potrzebujemy :garnek żeliwny lub okrągłe, średniej wielkości naczynie żaroodporne – u mnie naczynie o średnicy 22 cm (mierzone u góry) i wysokości 7 cm (bez pokrywki).Oraz składniki :350 g
mąki pszennej – typ 650200 g
mąki żytniej – typ 7201 łyżeczka
soli1 i 1/2 łyżki
oliwy20 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru1 i 1/2 szklanki. ciepłej
wody – nie gorącej!
Przygotowanie :
Drożdże pokruszyć i wsypać do oddzielnego naczynka, zasypać łyżeczką
cukru i
maki, a następnie zalać połową ciepłej
wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia się
drożdży. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn „ruszy”.Do dużej miski wsypać
mąkę i
sól, dolać
oliwę, resztę cieplej
wody i rozczyn z
drożdży. Wymieszać dużą łyżką – ewentualnie można pomóc sobie rozrabiając ręką. Gdyby masa była zbyt gęsto, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki
wody.Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki – miska, w której wyrasta ciasto, musi być naprawdę spora bo ciasto baaaardzo powiększa swoją objętość.Rano na podsypanej
mąką stolnicy wyrobić krótko
chleb – aż przestanie się lepić do rąk. Uformować na stolnicy okrągły bochenek, nakryć ściereczką kuchenną i odstawić na 40 minut do wyrośnięciaDo zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wraz z pokrywką i nagrzać piekarnik do 220 *C – nie można wstawiać zimnego szkła do nagrzanego piekarnika, bo będzie pękać! Po kilku/kilkunastu minutach ogrzewania naczynia, przełożyć do niego wyrośnięte ciasto i przykryć gorącą pokrywką.Przykręcić piekarnik do 200*C i piec w takiej temperaturze najpierw przez 30 minut – w 1/3 wysokości piekarnika, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze kolejne ok. 15-20 minut –
chleb upieczony będzie wtedy, gdy po postukaniu wydawać będzie głuchy odgłos.Jeśli eksperymentuje się tu z proporcjami składników z racji posiadania większego naczynia do pieczenia, trzeba też odpowiednio wydłużyć czas w piekarniku – przykładowo zwiększając o połowę składniki, najlepiej piec: w fazie 1-szej 35 minut, a w fazie 2-giej 25 minut.
Wyjąć naczynie z piekarnika. Wyciągnąć z niego
chleb. Studzić na metalowej kratce, aby dobrze odparował.Wygląda smacznie i taki był :)
Chlebek wyrósł idealnie, na pewno
będę piekła go częściej, polecam :)Najprostszy
chleb na blogach:Am.art kolor i smakCodziennik kuchennyGrunt to przepis!Konwalie w kuchniKuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiKulinarna ManiusiaLeśny zakątekMoje domowe kucharzenieNieład mAlutkiProste potrawyPrzepisy na domowy
ser i
chlebSmakowity
chleb