Wykonanie
pyszne i puszyste, idealne na kolacjęA oto: tadannnn moje pierwsze bułeczki ever! ;)Upieczone z myślą o domowych burgerach, które dziś zaplanowane na obiad. Niestety z racji, że coraz szybciej robi się ciemno, nie uda mi się ich sfotografować :( Nie jestem niestety doświadczoną fotografką i nie potrafię zrobić dobrego zdjęcia w sztucznym świetle, co ogromnie ogranicza dodawanie nowych przepisów...Kochani może macie jakieś swoje sposoby na zdjęcia późniejszą porą?Wracając do bułeczek <3Mój
absolutny debiut, do tej
pory piekłam regularnie tylko
chleb, jeśli chodzi o
pieczywo. Ale spróbowałam, udały się i są pycha :)Super zaletą jest to, że robi się je szybciej niż
chleb, więc jeśli chcemy upiec
pieczywo na szybko, to zdecydowanie szybciej wyjdzie nam zrobić bułeczki, które gotowe do jedzenia będą w około godzinę a chlebek orkiszowy to około 2-3h wliczając w to rośnięcie.
Składniki500g
mąki orkiszowej typu 700150ml ciepłej
wody40g świeżych
drożdży40g
oliwy z oliwek2 łyżeczki
soli himalajskiej1 łyżeczka trzcinowego nierafinowanego
sezam do posypania
Wykonanie
Drożdże i
cukier rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy ręcznie lub w mikserze. (Thermomix 3min na kłosku) Odstawiamy na 10-15 min.Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim uformowane bułeczki, mniej więcej na wielkość dłoni (przynajmniej mojej :D ). Uwaga, bułeczki zwiększą jeszcze swoją objętość! Odstawiamy na kolejne 15 minut
Bułki wstawiamy na 25-30 min do piekarnika. Wyjmujemy i czekamy kilka minut do wystygnięcia.
Smacznego! :)