Wykonanie
Moja pierwsza ciabatta, pierwsza i z pewnością nie ostatnia. Łatwa, w miarę szybka i przepyszna. Gorąca ciabatta prosto z piekarnika z roztapiającym się na niej
masłem, smak nie do opisania.Trudno sobie wyobrazić, że
chleb,
bułki i ciabatta to po prostu mieszanina
mąki,
wody i
drożdży, albo
soli czy
oliwy...
Składniki:370ml
wody10g
drożdży500g
mąki orkiszowej typ 70015g
soli ( 1.5 łyżeczki )20ml
oliwyJak zrobiłam:1. W misce wymieszałam
drożdże z 100ml
wody. Dodałam 100g
mąki i odstawiłam na około 30 - 60 minut aby powstał szybki zaczyn.Po tym czasie dodałam resztę składników i wymieszałam. Wyrabiałam dłonią przez 5-6 minut, pod koniec dodałam
oliwę. W trakcie podsypałam odrobinę
mąki, bo bardzo się kleiło. Przykryłam folią i odstawiłam w na 2-3 godziny, do pierwszego wyrastania ( fermentacji ). Najlepsza jest temperatura pokojowa.2. Po około 1 godz trzeba ciasto naciągnąć. Kiedy już jest wyrośnięte, wymieszałam ręką, żeby odgazować. Jest luźne, trzeba sobie pomóc papierem do pieczenia przy formowaniu. Kawałek papieru obsypałam dokładnie
mąką, najlepiej przy pomocy sita, żeby nie było prześwitów. Połowę ciasta wylałam na papier i poruszając nim trzymając rogi uformowałam bochenek. Przełożyłam
chleb na blachę do pieczenia. Czynność powtórzyłam z drugą połową ciasta. Oba bochenki na blaszce przykryłam folią spożywczą i odstawiłam do drugiego wyrastania, czyli garowania. Piekarnik rozgrzałam do 250'C, na spód piekarnika wstawiłam naczynie z
wodą i piekłam przez 20 - 25 minut. Wystudziłam na kratce.