ßßß Cookit - przepis na Bułeczki z suszonymi pomidorami, słonecznikiem i tymiankiem

Bułeczki z suszonymi pomidorami, słonecznikiem i tymiankiem

nazwa

Wykonanie

Niedziela wita mnie szarą aurą i chłodem. Więc stało się: przyszła. Wychylam stopę spod ciepłej kołdry i nie mam już wątpliwości. Nie spóźniła się ani trochę. Jesień.
Nie chcę jeszcze włączać kaloryfera......
Drzewa ciągle pełne liści, ale lada chwila świat okryje się złocistą barwą...Potem już tylko szuranie ciepłych butów....i gorąca herbata z miodem.
Lubię jesień.
Ale nie pożegnałam jeszcze lata....
Aromatyczne pomidory suszone w pełnym słońcu przywołują jego wspomnienie.
Chwila zatrzymana w bułce.
Przepis Liski .
500 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
3/4 łyżki cukru
20g świeżych drożdźy
2 łyżki oliwy z oliwek
280 ml wody
30 g pestek słoneczknika
50 g suszonych pomidorów, posiekanych (dałam z zalewy)
2 łyżki listków świeżego tymianku (bazylia w oryginale)
Drodże rozkruszamy do miski i zasypujemy cukrem. Gdy zaczną się rozpuszczać, dodajemy wodę, oliwę i sól. Dosypujemy mąkę partiami i wyrabiamy elastyczne ciasto. Na końcu dodajemy ziarna słonecznika, pomidory i tymianek. Ponownie zagniatamy.
Masę przekładamy na naoliwionej miski, nakrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę.
Ciasto dzielimy na 10 części, z każdej formujemy zgrabną bułeczkę, którą układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ważne, by zachować odstępy między bułeczkami.
Ponownie odstawiamy całość do wyrastania na około pół godziny.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Czas pieczenia to około 20 min- bułeczki powinny być rumiane.
Bułki najlepiej studzić na kratce.
Wspaniałe na niedzielne śniadanie:)
Źródło:http://bybyloprzyjemniej.blogspot.com/2012/09/bueczki-z-suszonymi-pomidorami.html