ßßß
Składniki:16 bułek50 g drożdży800 ml wody200 g mąki grahamki150 g mąki żytniej500 g mąki pszennej, chlebowej i wysoko proteinowej1 łyżka soli200 ml czarnych jagód100 ml czerwonej borówki lub więcej jagód100 g orzechów włoskich grubo pokrojonych
Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Dodaj wszystkie mąki i zarób ciasto. Wyrabiaj automatycznie, użyj haka. Dodaj sól, a po minucie orzechy, jagody, borówkę. Wyrabiaj ciasto jeszcze przez 10 minut. Ciasto powinno być nieco luźne. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę, oprószoną mąką. Złóż kilka razy i pozostaw na 10 minut pod przykryciem, następnie podziel na 16 porcji, około 130 g każda i uformuj okrągłe bułki. Oprósz bułki mąką i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Nastaw piekarnik na 250ºC, u mnie termoobieg, Piekarnik piekarnikowi nie równy. Ważne jest aby podczas pierwszych 10 minut bułki piekły się w wysokiej temperaturze, obniż temperaturę o 25 stopni (u mnie 225ºC termoobieg) i piecz jeszcze przez 10-15 minut. Bufiki powinny być lekko rumiane. Upieczone bułki wyjmij na metalową kratkę do ostudzenia.Polecane przepisyBułeczki orkiszowe lekko anyżoweBułeczki z jagodami odrywaneBułeczki na śniadanie z bazylią i suszonymi pomidoramiBułki zawijane z cukinią, dynią i kiełbasąBułki pszenno-razowe z przedziałkiem