Wykonanie
…Nie, nie to nie jagodzianki, to
śniadaniowe bułki z
jagodami i
włoskimi orzechami. Miałam resztkę
jagód, tych czarnych i trochę
borówki brusznicy …Pomyślałam więc,
bułki z
jagodami, jeszcze takich nie piekłam,
jagody pasują z
włoskimi orzechami. Co mam do stracenia! Świeże
bułki na śniadanie, z czym by je nie upiec będą zawsze pyszne. Gorące z
masełkiem są cudowne!
Bułki z
jagodami wyszły super wypieczone, fiołkowe w środku, z kawałkami
orzechów. Mniam!

Składniki:16
bułek50 g
drożdży800 ml
wody200 g
mąki grahamki150 g
mąki żytniej500 g
mąki pszennej, chlebowej i wysoko proteinowej1 łyżka
soli200 ml
czarnych jagód100 ml czerwonej
borówki lub więcej
jagód100 g
orzechów włoskich grubo pokrojonych

Rozpuść
drożdże w zimnej wodzie. Dodaj wszystkie
mąki i zarób ciasto. Wyrabiaj automatycznie, użyj haka. Dodaj
sól, a po minucie
orzechy,
jagody,
borówkę. Wyrabiaj ciasto jeszcze przez 10 minut. Ciasto powinno być nieco luźne. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę, oprószoną
mąką. Złóż kilka
razy i pozostaw na 10 minut pod przykryciem, następnie podziel na 16 porcji, około 130 g każda i uformuj okrągłe
bułki. Oprósz
bułki mąką i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Nastaw piekarnik na 250ºC, u mnie termoobieg, Piekarnik piekarnikowi nie równy. Ważne jest aby podczas pierwszych 10 minut
bułki piekły się w wysokiej temperaturze, obniż temperaturę o 25 stopni (u mnie 225ºC termoobieg) i piecz jeszcze przez 10-15 minut. Bufiki powinny być lekko rumiane. Upieczone
bułki wyjmij na metalową kratkę do ostudzenia.Polecane przepisyBułeczki orkiszowe lekko
anyżoweBułeczki z
jagodami odrywaneBułeczki na śniadanie z
bazylią i
suszonymi pomidoramiBułki zawijane z
cukinią,
dynią i
kiełbasąBułki pszenno-
razowe z przedziałkiem