Wykonanie
Upiekłam
bułki z
marchewką, obficie posypane nasionami w kształcie trójkątów, typowy odrywany chlebek .
Bułki bardzo puszyste, w środku bardzo
marchewkowe, na śniadanie, na kanapkę do szkoły.
Chleb marchewkowy…dawno nie piekłam. Po przeglądzie przepisów na
chleb okazało się nawet, że na codojedzenia nie ma przepisu na
chleb marchewkowy. Musiałam nadrobić zaległości, przepis poniżej to przepis na
bułki z
marchewką i nasionami.

Składniki: na 24
bułki700 g
pszennej mąki200 g
mąki grahamki50 g
drożdży550 – 600 ml zimnej
wody1 łyżka melasy lub
miodu250 g utartej
marchewki1 łyżka
solirozmącone
jajko3 łyżki mieszanych nasion


Rozpuść
drożdże w wodzie (w mniejszej ilości) wraz z melasą. Dodaj obie
mąki i drobno startą
marchewkę. Zagnieć ciasto. Ciasto powinno być lekko klejące ale też swobodnie odchodzić od brzegów naczynia. W miarę potrzeby dodaj więcej
wody lub
mąki. Zagniataj ciasta ręcznie lub w robocie używając haka do mieszania. Czas zagniatania to około 15 minut. Przykryj ciasto folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyłóż wyrośnięte ciasto na oprószoną stolnicę, złóż w kopertę, odczekaj 10 minut, po czym rozwałkuj ciasto lub rozciągnij palcami na prostokąt wielkości dużej blachy do pieczenia. Przełóż ciasto na blachę, posmaruj rozmąconym
jajkiem, posyp nasionami (u mnie sesam biały i czarny,
mak,
siemie lniane,
płatki z
jęczmiennej kaszy) podziel na kwadraty, a te na trójkąty. Przykryj
chleb i postaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzej piekarnik na 225ºC na termoobieg i piecz
chleb przez około 25 – 30 minut , w zależności od piekarnika. Upieczony
chleb wyjmij na metalową kratkę do ostudzenia. Ostudzony
chleb rozdziel na
bułki- trójkąty.Polecane przepisy
Bułki z konopią
Bułki ze
szpinakiemBułki hamburgerowe z
sezamemŻytnie
bułki z
orzechami włoskimi i
rodzynkamiBułki pszenno-
razowe z przedziałkiem