Wykonanie
Uwielbiam
chleb na zakwasie, ale jak nie mam zbytnio dużo czasu to piekę
pszenne bułki na zaczynie poolish.
Bułki pieczone na poolishu w smaku przypominają te na zakwasie. Aby przygotować poolish wystarczy wymieszać
mąkę, odrobinę
drożdży i
wodę. Zaczyn należy odstawić w ciepłe miejsce na 4 godziny lub do lodówki na noc. Zazwyczaj trzymam poolish w lodówce przez noc, aby rano zdążyć upiec chrupiące bułeczki.
Bułki na zaczynie poolish upiekłam w dwóch rozmiarach. Małe
bułki podaję do zupy lub przygotowuję kanapki na imprezę.
Bułki można zamrozić. Kiedy rozmrażam
pieczywo to zawijam je w folię aluminiową i wstawiam do mocno nagrzanego piekarnika. Kiedy
bułki już są prawie rozmrożone, odkrywam je i za pomocą spryskiwacza spryskuję
wodą.
Bułki będą miały chrupiącą skórkę i będą smakowały jak świeżo upieczone.

16 dużych lub 32 małe
bułkiSkładniki:200 g
mąki grahamki250 g
mąki pszennej razowej550 g
pszennej mąki1 porcja zaczynu poolish50 g świeżych
drożdży1 łyżka
miodu350 – 450 ml zimnej
wody1¼ łyżki
soli3 łyżki nasion
sezamu do posypania, u mnie biały i czarny1 łyżka
miodu + 2 łyżki ciepłej
wody
przygotuj zaczyn poolish klikając w link w przepisie. Wybierz czy chcesz wykonać zaczyn i piec w ciągu jednego dnia, czy wstawić zaczyn na noc do lodówki i piec następnego dnia. Do misy miksera wsyp wszystkie rodzaje mąk. Rozpuść
drożdże i
miód w zimnej wodzie i wraz z zaczynem wlej do misy. Zacznij wyrabiać ciasto na
bułki używając haka do wyrabiania ciasta. Jeśli preferujesz ręczne wyrabianie wyrabiaj ciasto tak długo aż zaczną się tworzyć
nitki glutenu. Kiedy
drożdże już się połączą z
mąką dodaj
sól i wyrabiaj dalej. Ciasto powinno być miękkie, lekko lepiące ale łatwo odchodzić od ścianek misy. Przykryj ciasto folią spożywczą i odstaw na 50 minut. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę oprószoną
mąką. Złóż kilka
razy, odczekaj 10 minut i podziel ciasto na 16 dużych lub 32 małe kawałki. Uformuj okrągłe
bułki i ułóż na blasze lub dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 250ºC. Wymieszaj
miód z ciepłą
wodą i posmaruj wyrośnięte
bułki. Posyp
sezamem i wstaw do piekarnika. Piecz przez 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz jeszcze przez 10 – 12 minut.
Bułki powinny być rumiane, a skórka chrupiąca.
Bułki można piec na kamieniu do pizzy.