ßßß
Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.plSkładniki (na 4 bułki):Szklanka mąki pszennejSzklanka mąki żytniejOtręby gryczane (ok. szklanki)3/4 szklanki ciepłej wody3 łyżeczki siemienia lnianegoŁyżka miodu1/4 opakowania świeżych drożdżyOlej rzepakowyJajko na glazuręŁyżeczka soliSiemię lniane zalewamy 4-5 łyżkami wrzątku i odstawiamy na 10 minut.Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, mieszamy, dodajemy mąki, sól, otręby, siemię lniane, miód oraz 2 łyżeczki oleju rzepakowego. Dokładnie wyrabiamy ciasto, powinno być elastyczne i lekko się lepić do rąk (w razie potrzeby dosypujemy mąki lub dolewamy wody).Z ciasta formujemy kulę, smarujemy olejem, wkładamy do miski, przykrywamy folią aluminiową oraz ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 80 minut.Ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na mniejsze części, z których formujemy bułki.Układamy je na natłuszczonej blasze i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na kolejne 40 minut.Bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem, nacinamy wzdłuż ostrym nożem i pieczemy ok. 20 - 25 min w 190 st.C.Smacznego!