Wykonanie
"Kiedy gotujesz w stresie, tracisz perfekcję."Gordon
Ramsay
Szeroki wybór superfood można znaleźć w sklepie internetowym: www.sklepagnex.plSkładniki (na 4
bułki):Szklanka
mąki pszennejSzklanka
mąki żytniej
Otręby gryczane (ok. szklanki)3/4 szklanki ciepłej
wody3 łyżeczki
siemienia lnianegoŁyżka
miodu1/4 opakowania świeżych
drożdżyOlej rzepakowyJajko na glazuręŁyżeczka
soliSiemię lniane zalewamy 4-5 łyżkami wrzątku i odstawiamy na 10 minut.
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, mieszamy, dodajemy
mąki,
sól,
otręby,
siemię lniane,
miód oraz 2 łyżeczki
oleju rzepakowego. Dokładnie wyrabiamy ciasto, powinno być elastyczne i lekko się lepić do rąk (w razie potrzeby dosypujemy
mąki lub dolewamy
wody).Z ciasta formujemy kulę, smarujemy
olejem, wkładamy do miski, przykrywamy folią aluminiową oraz ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 80 minut.Ciasto krótko wyrabiamy i dzielimy na mniejsze części, z których formujemy
bułki.Układamy je na natłuszczonej blasze i przykrywamy ściereczką, odstawiamy na kolejne 40 minut.
Bułki smarujemy rozbełtanym
jajkiem, nacinamy wzdłuż
ostrym nożem i pieczemy ok. 20 - 25 min w 190 st.C.Smacznego!