Wykonanie
60/40 Nilsa - ciekawą nazwę 60/40 zawdzięcza stosunkowi
mąki żytniej do pszennej. Bardzo interesująca (i smaczna) propozycja chlebowa. Przepis z bloga Tatter . Dziękuję Ci Polko za pomoc w wyborze ;)Składniki:270g żytniego
razowego zakwasu (100% hydracji)135g
żytniej mąki razowej180g białej
mąki pszennej chlebowej200g ciepłej
wody2g swieżych
drożdży9g
soli[plus dwie garscie
mąki pszennej chlebowej, bo ciasto się bardzo lepiło podczas wyrabiania]Wykonanie:Wymieszac składniki w misce i zostawic na 45 minut, następnie ciasto złożyc (można jedynie przemieszac) i znów zostawic na 45 minut. Następnie uformowac bochenek i złączeniem w górę włozyc go do omączonego kosza. Zostawic do wyrosnięcia. Bochenek z
drożdżami rosnie znacznie krócej (ok. 1 - 1 1/2 godziny). W kazdym razie ciasto ma prawie podwoic swoja objętosć (ok 90-95%).Rozgrzać piec wraz z kamieniem do 260 st. C.Wyrosnięty
chleb przełozyć na łopatę, szybko naciąć i zsunąć na rozgrzany kamień. Piec z parą przez 10 minut (spryskałam scianki piekarnika kilkanasnie
razy wodą ze spryskiwacza) następnie obnizyć temperaturę do 220 st. C i piec jeszcze 35 minut.
Chleb wystudzić przed pokrojeniem.UWAGI: po 45 minutach przemieszałam mikserem. Piekłam bez kamienia, na rozgrzanej blasze.
Chleb zaczął się przypiekać, więc zmniejszyłam temperaturę pieczenia, nie skracając czasu pieczenia [do 200 st. C].