Wykonanie
Pierwotnie był pomysł na upieczenie
chleba na liściu
chrzanu. Upadł niestety, gdy okazało się że zielsko rosnące w ogrodzie, to nie
chrzan :) Ponieważ pomysł z liściem przyczepił się do mnie straszliwie, więc musiałam znaleźć coś w zamian. No i znalazłam liście
winogron. W szufladzie z
przyprawami znalazłam też torebkę z mieszanką
suszonych pomidorów i
bazylii. Czyli
chleb z śródziemnomorska nutą ! Jako przepis bazowy posłużył mi przepis na
chleb pszenny z Vermont na zakwasie Hamelman'a . Liść
winogronowy , poza tym że fajnie wygląda, niewiele chyba zmienił :) No, ale zawsze dobrze też brzmi ! A
chleb wyszedł pyszny, mieszanka
pomidorów i
bazylii daje bardzo delikatny smak. Polecam!

składnikizaczyn140 g
mąki chlebowej pszennej170 g
wody2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej)ciasto właściwe680 g
mąki pszennej chlebowej90 g
mąki żytniej razowej420 g
wody300 g zaczynu2 łyżki
suszonych pomidorów z
bazylią20 g
soliprzygotowaniezaczynPrzygotować na 12 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowejciasto właściweDo misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego, oprócz
soli. Mieszać na pierwszej prędkości tylko do połączenia składników. Odstawić na 20 - 60 minut. Po tym czasie ciasto posypać
solą i mieszać na drugim stopniu prędkości przez 1,5 - 2 minuty. Przełożyć do naoliwionej miski ( świetnie sprawdza się spory prostokątny plastikowy pojemnik) i pozostawić na 2,5 godziny. Po 50 i 100 minutach ciasto złożyć . Najwygodniej zrobić to w misce w której ciasto leży - Złapać ciasto z jednej ze stron i podnieść mniej więcej o 1/3 ciasta, energicznie nałożyć na pozostałą część. Uderzyć w ciasto palcami pozbawiając je gazów. Podobnie postąpić z
ciastem ze wszystkich stron.Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, podzielić na dwie części i uformować dwa
chlebki owalne lub okrągłe, lub jeden duży bochen ( tak zrobiłam tym razem)Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry, nakryć liściem i pozostawić na 2 - 2,5 h ( do czasu aż
chlebki wyrosną ) W międzyczasie nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min. Kiedy
chleb wyrośnie, przełożyć go na łopatę do
chleba, szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę . Dużo łatwiej zsuwa się
chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę przerzucimy
chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem .Piec ok 40 - 45 minut. Smacznego!



