Wykonanie
Kolejny przepis z chlebowej biblii, czyli z książki "
Chleb" Jeffreya Hamelmana. Podaje on w niej dwa przepisy na
chleb z Vermont. Jeden jest całkowicie pszenny, drugi z dodatkiem
mąki żytniej. Mimo niezbyt
dużemu dodatkowi
mąki żytniej smak tego
chleba jest zupełnie inny niż z samej pszennej (który robiliśmy niedawno). Zresztą Hamelman też o tym
mówi i rozdziela te przepisy na dwa osobne. My posunęliśmy się dalej i rozdzielimy dwa osobne przepisy nawet na cztery! :) Ale już tłumaczymy w czym rzecz. Otóż Hammelman przede wszystkim używa zakwasu pszennego. To dla niego podstawowy zakwas. Zupełnie inaczej niż w Polsce, gdzie podstawowym zakwasem jest żytni. Dlatego też, z ciekawości, w niedługim czasie zrobimy oba te
chleby jeszcze raz, tym razem na zakwasie żytnim. I jesteśmy przekonani, że każdy z nich będzie miał inny smak i nieco inny wygląd. Dlatego postanowiliśmy z każdego zrobić osobny przepis. Mamy nadzieję, że się Wam przydadzą.Zaczyn:140 g
mąki pszennej chlebowej (typ 750)170 ml
wody30 g aktywnego zakwasu pszennegoCiasto właściwe:cały zaczyn680 g
mąki pszennej chlebowej (typ 750)90 g
mąki żytniej razowej (typ 2000)420 ml
wody20 g
soliZakwas musi być aktywny czyli dokarmiony około 12 godzin przed przygotowaniem zaczynu.Wszystkie składniki zaczynu mieszamy ze sobą w misce, zawijamy folią spożywczą i zostawiamy na 12-16 godzin.Następnie robimy ciasto właściwe.Wkładamy do misy robota kuchennego wszystkie składniki oprócz
soli. Mieszamy na pierwszej prędkości kilka chwil, tylko do połączenia się składników w postrzępioną masę. Misę przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i zostawiamy na ok. 60 minut. Po tym czasie powierzchnię ciasta posypujemy
solą i mieszamy na drugiej prędkości przez 2 minuty.Zostawiamy cisto do wyrastania na 2,5 godziny. W trakcie tego wyrastania ciasto należy dwukrotnie składać, raz po 50 minutach i drugi raz po kolejnych 50 minutach. To znaczy wkładamy dłonie pod spód ciasta i naciągamy je ze
spodu na górę.Po upływie 2 , 5 godziny dzielimy ciasto na 2 równe części i formujemy bochenki. Układamy je w wysypanych mąkach koszach wzrostowych. Przykrywamy i zostawiamy na kolejne 2 , 5 godziny.Blachę piekarnika (wyłożoną papierem do pieczenia) nagrzewamy do 240 stopni. Na spodzie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne z
wodą (1-2 szklanki
wody). Wyjmujemy nagrzaną blachę i ostrożnie układamy na niej bochenki. Posypujemy
mąką, nacinamy ukośnie w 3-4 miejscach i pieczemy 40-45 minut.Naczynie z
wodą wyjmujemy po 25 minutach pieczenia i dalej pieczemy już bez pary.Smacznego!