Wykonanie
Pin It
W Nowy Rok wchodzę ze świeżo upieczonym
chlebem ! Czego i Wam życzę ! Dom pachnący
chlebem od samego rana to jest to ! A smak najprostszego pszennego na zakwasie bezcenny. I nic nie szkodzi, że
chleb na zakwasie wymaga czasu, cierpliwości... Tutaj żaden pośpiech nie jest wskazany, w dzisiejszym świecie to trudna sprawa, ale
daję radę :-).To mój ulubiony
pszenny chleb na zakwasie ! I nie tylko mój, bo wielbicieli tego jednego z najpopularniejszych
chlebów Jeffreya Hamelmana jest wielu. Przepis pochodzi z jego książki wydanej ostatnio po polsku "
Chleb".Składniki:Zaczyn30 g aktywnego zakwasu pszennego140 ml
wody140 g
mąki pszennej chlebowejCiastozaczyn jak wyżej680 g
mąki pszennej chlebowej90 g
maki żytniej razowej420 ml
wody20 g
soliWykonanie:Składniki zaczynu mieszamy w misce na gładkie ciasto, przykrywamy i odstawiamy na 12-16 godzin do przefermentowania w temperaturze pokojowej.Po tym czasie mieszamy wszystkie składniki ciasta, oprócz
soli. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 30 minut, a następnie dodajemy
sól i wyrabiamy prze 2 minuty na 2-giej prędkości miksera. Ponownie odstawiamy tym razem na dwie i pół godziny, w międzyczasie składamy ciasto w kopertę w odstępach co 50 minut.Po tym czasie ciasto dzielimy na pół i formujemy 2 luźne kule, pozwalamy im odpocząć przez 15 minut i ostatecznie formujemy 2 bochenki. U mnie jest to jeden bochenek okrągły i drugi podłużny,bo takie mam koszyki do wyrastania. Koszyki wykładamy ściereczką lnianą, posypujemy
mąką i układamy w nich
chleby. Odstawiamy do wyrastania na 2, 5 godziny w ciepłe miejsce lub na 18 godzin do lodówki.Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Ja piekę na blaszce, więc wkładam ją, żeby się nagrzała.Wyrośnięte
chleby przekładamy na papier do pieczenia, który umieszczamy na gorącej blaszce,
chleby głęboko nacinamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy z parą przez około 40 minut.Studzimy na kratce.