ßßß Cookit - przepis na Chleb młynarza

Chleb młynarza

nazwa

Wykonanie

Przepisem na chleb Młynarza dołączam do 8 edycji Światowego Dnia Chleba 2013, kiedy to blogerzy z całego świata właśnie 16 października pieką chleby, a przepisy publikują na swoich blogach.
Akcje tę prowadzi Zorra ma swoim blogu Kochtopf .
Chleb jest bardzo łatwy do wykonania, dla początkujących proponuję upieczenie go w formie, bo gdy ciasto wyjdzie nam za rzadkie, zamiast pięknego bochenka wyjdzie nam płaski berecik ;).
Chleb dołączam również do listy Na zakwasie i na drożdżach .
(wg. przepisu Renaty Sh.)
Składniki:
Zaczyn
65 g mąki pszennej chlebowej
45 g wody
3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
Ciasto właściwe:
365 g maki pszennej chlebowej*
20 g mąki żytniej razowej 2000
250 g wody
1/2 łyżki soli
cały zaczyn
*Ostatecznie użyłam więcej mąki, bo ciasto było za rzadkie.
Wykonanie:
Składniki zaczynu mieszamy dokładnie i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 godzin.
Następnie wszystkie składniki ciasta właściwego, oprócz soli, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do autolizy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy sól i wyrabiamy przez około 10 minut.
Renata pisze, że ciasto powinno być luźne, ja trochę przesadziłam i moje ciasto było za rzadkie, bochenek wyszedł mi przez to lekko spłaszczony.
Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny, w międzyczasie należy je dwukrotnie odgazować.
Z wyrośniętego ciasto formujemy bochenek i układamy go w koszyku do wyrastania, obficie uprzednio wysypanego obficie mąką. Chleb wyrasta około 2 godzin ( u mnie wyrastał 3,5), powinien prawie podwoić swoją objętość.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, spryskujemy wodą, chleb przekładamy na rozgrzaną blaszkę lub kamień, nacinamy na 3 cm i pieczemy około 30- 40 minut. W czasie pieczenia kilkukrotnie spryskujemy go wodą.
Chleb studzimy na kratce.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2013/10/chleb-mynarza.html