Wykonanie
Przepisem na
chleb Młynarza dołączam do 8 edycji Światowego Dnia
Chleba 2013, kiedy to blogerzy z całego świata właśnie 16 października pieką
chleby, a przepisy publikują na swoich blogach.Akcje tę prowadzi Zorra ma swoim blogu Kochtopf .
Chleb jest bardzo łatwy do wykonania, dla początkujących proponuję upieczenie go w formie, bo gdy ciasto wyjdzie nam za rzadkie, zamiast pięknego bochenka wyjdzie nam płaski berecik ;).
Chleb dołączam również do listy Na zakwasie i na drożdżach .(wg. przepisu Renaty Sh.)Składniki:Zaczyn65 g
mąki pszennej chlebowej45 g
wody3 łyżki aktywnego zakwasu żytniegoCiasto właściwe:365 g
maki pszennej chlebowej*20 g
mąki żytniej razowej 2000250 g
wody1/2 łyżki
solicały zaczyn*Ostatecznie użyłam więcej
mąki, bo ciasto było za rzadkie.
Wykonanie:Składniki zaczynu mieszamy dokładnie i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 godzin.Następnie wszystkie składniki ciasta właściwego, oprócz
soli, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do autolizy na 30 minut. Po tym czasie dodajemy
sól i wyrabiamy przez około 10 minut.Renata pisze, że ciasto powinno być luźne, ja trochę przesadziłam i moje ciasto było za rzadkie, bochenek wyszedł mi przez to lekko spłaszczony.Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny, w międzyczasie należy je dwukrotnie odgazować.Z wyrośniętego ciasto formujemy bochenek i układamy go w koszyku do wyrastania, obficie uprzednio wysypanego obficie
mąką.
Chleb wyrasta około 2 godzin ( u mnie wyrastał 3,5), powinien prawie podwoić swoją objętość.Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, spryskujemy
wodą,
chleb przekładamy na rozgrzaną blaszkę lub kamień, nacinamy na 3 cm i pieczemy około 30- 40 minut. W czasie pieczenia kilkukrotnie spryskujemy go
wodą.
Chleb studzimy na kratce.