Wykonanie
Kolejny fantastyczny
chleb na zakwasie. Tym razem z
sezamem. Pyszny o bardzo smacznym miękkim miękiszu. Piekłam go wieczorem a na następny dzień przywitał mnie cudowną chrupiącą skórką tak jakby był pieczony tego samego dnia. Przepis z bloga Zapach
chleba .
Zaczyn :30 g aktywnego zakwasu pszennego140 g
mąki chlebowej170 g
wodyWszystkie składniki starannie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na blacie kuchennym na 12-16 godzin.Ciasto właściwe :690 g
mąki pszennej chlebowej70 g
mąki zytniej razowej ( użyłam zwykłej żytniej )100 g uprażonego
sezamu50 g nasion chia ( namoczone przez godzinę w 190 g
wody ) - nie miałam dodałam 50 g podprażonego
siemienia lnianego300 g
wody20 g
solicały wcześniej przygotowany zaczyn
sezam do posypania
chlebaWszystkie składniki dobrze wymieszać. Odstawiamy pod przykryciem do fermentacji na 2-2 , 5 godziny. W tym czasie ciasto należy złozyć 2-3 krotnie kopertę.Ciasto powinno być dość luźne ale w miarę składania nabierze sprężystości. Moje było dość zbite ze względu na użyte
mąki dlatego mój chlebek nie wygląda najpiękniej gduż popękał i porobiły się bruzdy ale smak rekompesuje wygląd :)Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Blat posypujemy
sezamem zamiast
mąką i formujemy bochenki. Koszyczki do yrastania
chleba wysypujemy rónież
sezamem,umieszczamy ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny.Pieczemy na kamieniu do
chleba lub na blasze w temp. 240°C przez pierwsze 15 minut z parą
wodną. Ja piekłam przez cały czas z parą. Jeśli chlebek będzie się nadmiernie przypiekał na ostatnie 15 minut pieczenia należy zmniejszyć temp do 210°C.Smacznego :)