Wykonanie
Pyszny
chleb z ziarnami. Siemię nadaje i inny smak i piękny kolor.
Chleb długo utrzymuje świeżość, świetnie smakuje też w formie grzanek.
składnikizaczyn140 g
mąki chlebowej pszennej170 g
wody30g - 2 łyżki aktywnego zakwasu (dokarmionego ok 12 g wcześniej)Namoczone ziarno60g
siemię lniane190g
wodyciasto właściwe690 g
mąki pszennej chlebowa70 g
mąki żytniej razowej110 g
ziaren słonecznika (prażone)50 g
sezamu (prażony)250g namoczonego ziarna (całość)320 g
wody20 g
soli310g zaczynuprzygotowaniezaczynPrzygotować na 12 - 16 godzin przed końcowym mieszaniem ciasta. Wymieszać wszystkie składniki i pozostawić w przykrytym pojemniku w temperaturze pokojowejnamoczone ziarno w czasie przygotowywania zaczynu namaczamy ziarno w zimnej wodzie, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamyciasto właściwe
Ziarna słonecznika i
sezamu przed wymieszaniem prażyć na blasze w piekarniku nagrzanym do 195 st. C przez 5 minutDo misy robota włożyć wszystkie składniki ciasta właściwego. Mieszać na pierwszej prędkości przez 3 minuty, kończymy mieszanie na 2 prędkości kolejne 3 minuty. Przełożyć do naoliwionej miski ( świetnie sprawdza się spory prostokątny plastikowy pojemnik) i pozostawić na 2,5 godziny. Po 50 i 100 minutach ciasto złożyć . Najwygodniej zrobić to w misce w której ciasto leży - Złapać ciasto z jednej ze stron i podnieść mniej więcej o 1/3 ciasta, energicznie nałożyć na pozostałą część. Uderzyć w ciasto palcami pozbawiając je gazów. Podobnie postąpić z
ciastem ze wszystkich stron.Po tym czasie ciasto wyjąć z miski, podzielić na dwie części i formować dwa
chlebki owalne lub okrągłe.Włożyć do dobrze omączonych koszyczków do wyrastania, łączeniem do góry. Możemy też
chleb piec w foremce. Zalecane jest wstawienie koszyków zawiniętych w folię, na noc do lodówki. (trzymać do 8 godzin w temperaturze 10 stopni, lub do 18 godzin w temperaturze 6 st C) Przed pieczeniem ,jeżeli pieczemy w foremkach, należy je wcześniej ogrzać do temperatury pokojowej. Nagrzać piekarnik do 240 st. C. Jeżeli używamy kamienia do pizzy, ułożyć go na środkowym poziomie i nagrzewać w wysokiej temperaturze przez min 40 min. Kiedy
chleb wyrośnie, przełożyć go na łopatę do
chleba, szybko naciąć, i zsunąć na kamień lub blachę. Dużo łatwiej zsuwa się
chleb, jeżeli na łopacie położymy papier do pieczenia, posypiemy go np semoliną i dopiero na tak przygotowaną łopatę przerzucimy
chleb . Zsuwamy do piekarnika razem z papierem .Piec ok 40 - 45 minut. Smacznego!Uwagi:
Chleby piekłam na kamieniu. Pierwszy, okrągły, bez kłopotu, gotowy zgodnie z przepisem po 40 minutach. Drugi
chleb, podłużny, nie chciał się dopiec od
spodu. Po 45 minutach, kiedy góra była pięknie upieczona a spód nadal wydawał się surowy, odwróciłam go po prostu
spodem do góry i piekłam przez kolejnych parę minut. Na szczęście nie wpłynęło to na jakość
chleba, nie powstał zakalec,
chleb był pyszny. Ale warto zawsze sprawdzić spód
chleba.Wpis dołączam do lutowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej na blogu Zapach
Chleba