Wykonanie
Kolejny pyszny
chleb, jaki ostatnio wypróbowałam to orkiszowy z ziarnami. Po raz pierwszy korzystałam z
mąki orkiszowej i muszę przyznać, że naprawdę
chleb wyszedł wspaniały. Bardzo chrupiący i smaczny.Dzisiaj miał być ostatni dzień konkursu ale ponieważ za chwilę wyjeżdżam i przez weekend
będę w
Krakowie możecie w dalszym ciągu zostawiać swoje propozycje a ja po powrocie podam listę zwycięzców.
Źródło: Gotowanie pod grusząSkładniki na z aczyn1 g świeżych
drożdży150 g
mąki orkiszowej150 g
wodySkładniki na ciasto właściwe:200 g
mąki orkiszowej250 g
mąki pszennej chlebowej300 g
wody7 g świeżych
drożdży12 g
soli30 g
ziaren słonecznika30 g ziaren dyni10 g
sezamu10 g
siemienia lnianegoWymieszać składniki zaczynu, odstawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie wstawić na noc do lodówki (u mnie ok 16 godzin). Następnego rozpuścić
drożdże w wodzie, dodać do zaczynu. Wyrabiać dodając
mąkę,
sól oraz ziarna. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przełożyć do wysmarowanej
olejem oraz wysypanej
otrębami keksówki. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę aż ciasto wypełni foremkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 10 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec dalej 30 minut.Smacznego:)