Wykonanie

SKŁADNIKI:ZACZYN:- 1/2 szkl zakwasu żytniego-1/2 szkl
wody- 4 czubate łyżki
mąki żytniejOdstawiamy na 12 godzin na ciasto główne:- 2,5 szkl
mąki chlebowej- 1,3 szkl
wody ciepłej- 5 g suchy
drożdży- 2 łyżki
oliwy z oliwek- 1/2 łyżki
soli- 4 łyżki
siemienia lnianego- 4 łyżki
ziaren słonecznika- 4 łyżki ziaren z dyni- zaczyn

Składniki mieszamy energicznie w dużej misce, wyrabiamy ciasto co najmniej 15 minut. Przekładamy do metalowe miski wysmarowanej
olejem i posypanej
mąką. Czekamy aż ciasto podwoi swoją objętość. Przekładamy na blachę, smarujemy wierch roztrzepanym
jajem i posypujemy
makiem, pieczemy 50 minut. Studzimy na kratce.

Smacznego!