Wykonanie
Niekiedy dla urozmaicenia poszukuję czegoś nowego z
pieczywa. Dzisiaj padło na szybki
chleb, a skoro szybki to tylko na drożdżach. Pszenicy nie używam, żyto jest troszkę niewdzięczne w obróbce, więc pozostał chlebek orkiszowy. I
powiem Wam szczerze, że poszukiwania wcale nie były takie łatwe.Przeważnie
drożdże były tylko dodatkiem do zakwasu, a to już czasochłonne. Poza tym miała być odmiana... Tak oto wybór padł na ten chlebek . Dość łatwy w przygotowaniu, inny niż ten , który jadamy codziennie, nie wszystkim co prawda przypadł do gustu, no ale cóż- na temat gustów się nie dyskutuje... Niemniej uważam , że można go polecić, co niniejszym czynię. Taki domowy graham. Przepis troszkę zmodyfikowałam. Przepis na 2 formy 21x10. Ja miałam jedną 27x10, a drugą mniejszą.Składniki:- 500g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 2000- 300g
mąki orkiszowej białej - 750- 1,5 łyżeczki
soli ( u mnie 10g)- 1 saszetka suchych
drożdży - 7g- 2 łyżki
oliwy z oliwek- 600ml ciepłej
wody- po 1 łyżce
nasion słonecznika i lnu ( można pominąć)
Mąki ,
sól i
drożdże wymieszać. Dodać
wodę , ziarna i
oliwę. Dobrze wyrobić, tzn. dokładnie połączyć. Moje ciasto nie kleiło się wcale. Gdyby jednak tak się zdarzyło, nie dosypywać
mąki.Formy wysmarować
oliwą i wysypać
mąką lub
otrębami. Gdy używamy silikonowych tę czynność pomijamy. Następnie do form przenieść ciasto i dokładnie wygładzić. Najlepiej łyżką maczaną w wodzie. Formy napełniamy do połowy. Na wygładzony, mokry chlebek można wysypać ulubione ziarna:
sezam, siemię,
słonecznik, itp. Ja swój posypałam
makiem. Wierzch można jeszcze spryskać
wodą, wtedy mamy pewność, że ziarna z upieczonego
chlebka nam nie odpadną.
Formy przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok.1-1,5h. Mój wyrastał 45 minut. Zauważyłam już przy bułkach, że gdy nie dodaję do nich
cukru ani innych słodkich produktów typu
miód itp. to ciasto szybciej wyrasta.
Drożdże do wzrostu nie potrzebują
cukru, tylko
skrobi, tak więc pieczemy
chleb bez dodatku
cukrów.
Pieczemy w temp.200*C ok. 40-50 minut. Termoobieg.Piekłam swój 35 minut.
Wyjąć z formy i pozostawić do wystudzenia.
Smacznego :-)