ßßß Cookit - przepis na Pełnoziarniste bułeczki orkiszowo-pszenne

Pełnoziarniste bułeczki orkiszowo-pszenne

nazwa

Wykonanie

Przeglądając ostatnio przepisy na różnego rodzaju chleby, trafiłam na blog "Szybkie gotowanie" i pomysł na bułeczki gryczane bez wyrabiania. Postanowiłam jednak zrobić to po swojemu i zmodyfikowałam przepis :)
Tak też powstały bułeczki orkiszowo-pszenne z mąk pełnoziarnistych, wyrabiane :) To moja pierwsza przygoda piekarnicza, nie licząc chleba orkiszowego :) Jak wyszły bułki? Nieźle... ;)
Na pewno należy wyrabiać ciasto dłużej, niż ja to robiłam. Przy następnej okazji udoskonalę przepis :)
Składniki:
30g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka wody
2 szklanki mąki pełne ziarno orkiszowej
1,2 szklanki mąki pełne ziarno pszennej
duuużo ziaren słonecznika
Do dzieła:
Zaczynamy od zaczynu. Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, dwie łyżki mąki pszennej i dwie łyżki ciepłej wody. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 min. (najlepiej w ciepłym miejscu).
Po tym czasie łączymy ze sobą wszystkie składniki przepisu i porządnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy je na godzinę, do półtora, w ciepłe miejsce w misce oprószonej mąką i przykrytej bawełnianą ściereczką. Kiedy ciasto wyrośnie wyrabiamy je jeszcze raz, około 15 minut i formujemy z niego nieduże kulki. Bułeczki układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia (u mnie był rękaw foliowy, bo dziwnym trafem papier akurat wyszedł :)), posypujemy ziarnami słonecznika i pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.
Moje bułeczki wyszły bardzo zbite w środku, przez co o wiele bardziej sycące niż przeciętne pieczywo. Na pewno to kwestia zbyt krótkiego wyrabiania ciasta plus mąki pełnoziarnistej, która jest zawsze nieco cięższa z oczywistych powodów :) Ponad to bułeczki orkiszowe polecam zwłaszcza na ciepło w towarzystwie dżemu truskawkowego :) Mąka orkiszowa ma przyjemny, lekko orzechowy smak. Powodzenia! Dajcie znać, jak wyszły wasze bułki :)
Caro & Ciri the Cat ;*
Źródło:http://spektrum-smaku.blogspot.com/2013/11/penoziarniste-bueczki-orkiszowo-pszenne.html