Wykonanie
Domowy
chleb najsmaczniejszy..
700 g
mąki40 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru2 płaskie łyżeczki
soli1 łyżka
oliwy0,5 l letniej
wody1 łyżka słodu
pestki słonecznikaDo ciepłego
mleka wsypać
cukier, dodać rozkruszone
drożdże, 1 łyżkę
mąki i dokładnie wymieszać. Zostawić na 10 minut, aby zaczyn ruszył.
Mąkę przesiać , dodać
sól i wymieszać. Wlać
olej, wyrośnięty zaczyn i
wodę oraz
pestki słonecznika. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto przełożyć do misy multicookera i ustawić program
Yogurt - na 1 godzinę do wyrośnięcia .Ustawić program Bake na 2 godziny ,temperatura 150 stopni. Po 1 godzinie
chleb przewrócić na drugą stronę.Po upieczeniu wystudzić na kratce.