ßßß
 
            
         moja pierwsza w życiu pizza! pomimo tego, że ciasto nie wyrosło w naczyniu (bo nie zrobiłam zaczynu, haha :)) i było bardzo kleiste, to wyszło PRZEPYSZNE! chrupiące, lepsze niż z pizzerii. dodatki też zrobiły swoje, ale to już kwestia Waszej inwencji twórczej :)PS w tym przepisie jest już wersja z zaczynem :)Składniki na ciasto na blaszkę 45x45:3,5 szklanki mąki + 2 łyżki30g świeżych drożdży1 szklanka letniej(!) wody2 łyżki z oliwy z oliwek2 łyżki cukru2 łyżki soliPrzygotowujemy zaczyn: drożdże rozdrabniamy do garnuszka, dodajemy cukier, 2 łyżki mąki, wodę i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 5-10 minut.Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy wyrośnięty zaczyn i 2 łyżki oliwy. Mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5h, aby ciasto wyrosło.Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce. Teraz już tylko kwestia dodatków. Ja dałam kolejne: ketchup, oregano, pieczarki, ser brie (mniam!), szynka, papryka i na wierzch ser żółty. Wszystko piekło się około 25 minut w temp. 190°C, ale to zależy od piekarnika, bo po prostu trzeba sprawdzać, czy pizza już się dopiekła. No to smacznego :)
moja pierwsza w życiu pizza! pomimo tego, że ciasto nie wyrosło w naczyniu (bo nie zrobiłam zaczynu, haha :)) i było bardzo kleiste, to wyszło PRZEPYSZNE! chrupiące, lepsze niż z pizzerii. dodatki też zrobiły swoje, ale to już kwestia Waszej inwencji twórczej :)PS w tym przepisie jest już wersja z zaczynem :)Składniki na ciasto na blaszkę 45x45:3,5 szklanki mąki + 2 łyżki30g świeżych drożdży1 szklanka letniej(!) wody2 łyżki z oliwy z oliwek2 łyżki cukru2 łyżki soliPrzygotowujemy zaczyn: drożdże rozdrabniamy do garnuszka, dodajemy cukier, 2 łyżki mąki, wodę i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 5-10 minut.Do miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy wyrośnięty zaczyn i 2 łyżki oliwy. Mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5h, aby ciasto wyrosło.Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce. Teraz już tylko kwestia dodatków. Ja dałam kolejne: ketchup, oregano, pieczarki, ser brie (mniam!), szynka, papryka i na wierzch ser żółty. Wszystko piekło się około 25 minut w temp. 190°C, ale to zależy od piekarnika, bo po prostu trzeba sprawdzać, czy pizza już się dopiekła. No to smacznego :)