Wykonanie
Lubicie pieczywo? Nic tak nie smakuje, jak to prosto z piekarni lub... z własnego piekarnika. Dzisiaj przepis na domowe bułeczki - zdrowe, bo wieloziarniste, pyszne i supernaturalne!Bułeczki wieloziarnisteSkładniki (na ok. 10 sztuk):250 g
mąki pszennej graham100 g
mąki pełnoziarnistej10 g świeżych
drożdży1 płaska łyżeczka
soli200 ml ciepłej
wody2 łyżki
ziaren słonecznika2 łyżki ziaren dyni2 łyżki ziaren
sezamugarść
siemienia lnianegopo 1 łyżce dowolnych ziaren do posypaniaOdlewamy 100 ml
wody i rozpuszczamy w niej
drożdże. Dodajemy 2/3 szklanki
mąki graham, mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 15 minut.Na suchej patelni prażymy wszystkie ziarna (uwaga - łatwo je przypalić!).Pozostałą
mąkę przesiewamy z
solą. Wlewamy do niej zaczyn i wyrabiamy gładkie, nie klejące ciasto, stopniowo dodając nieco
wody.Do ciasta dodajemy ziarna i dokładnie wyrabiamy.Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.Po 1 godzinie wyrośnięte ciasto zagniatamy na stolnicy posypanej
mąką i formujemy z niego 10 bułeczek. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spryskujemy delikatnie
wodą i posypujemy ziarnami (mieszanką bądź na każdą porcję ciasta inny rodzaj ziaren).Bułeczki ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 30 minut.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni C, wstawiamy blachę i pieczemy 15 minut.