ßßß Cookit - przepis na Chleb żytni z siemieniem lnianym i namoczonym czerstwym chlebem

Chleb żytni z siemieniem lnianym i namoczonym czerstwym chlebem

nazwa

Wykonanie

To pierwszy chleb przy którym odważyłam się nie wkładać uformowanych bochenków do foremek. Efekt przerósł moje najśmielsze oczekiwania! Chleb jest po prostu piękny, z przyjemnością się go fotografuje :) No i wreszcie rozumiem dlaczego przy przepisach wołem stoi "2 duże bochenki". Tak pieczone są faktycznie duże, w foremce w życiu nie urosną do takich rozmiarów.
A poza walorami estetycznymi? Chleb smaczny :) Nie za bardzo jestem w stanie powiedzieć co daje ten czerstwy chleb, ale całość wypada całkiem nieźle.
Zaczyn:
363g mąki żytniej razowej
301g wody
17g aktywnego zakwasu
Całość wymieszać, szczelnie przykryć folią, odstawić na 14-16 godzin.
Namoczone produkty:
74g czerstwego chleba w kostkach
91g siemienia lnianego
275g wody
Wszystko włożyć do pojemnika, zalać wodą, przykryć i odstawić.
Ciasto właściwe:
545g mąki pszennej chlebowej
153g wody
17g soli
4g suchych drożdży
cały zaczyn
namoczona całość
Wszystkie składniki włożyć do miski i mieszać na pierwszej prędkości przez 3 minuty, potem przez 4 na drugiej.
Odstawić na godzinę.
Podzielić ciasto na 2 części, uformować 2 bochenki. Odstawić do końcowego wyrastania na 50-60 minut. Ponacinać tuż przed włożeniem do piekarnika.
Piekarnik nagrzać do 240 stopni, piec 15 minut, potem obniżyć temperaturę do 230 stopni i piec 20-30 minut.
Zaczyn
Wymieszana całość
Po pierwszej fermantacji
Uformowane bochenki odstawione do wyrastania
Chleb tuż przed włożeniem do piekarnika
Efekt końcowy :)))
Chleb dodaję do styczniowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej tym razem przez Gatitę .
Źródło:http://okolokuchennie.blogspot.com/2014/12/chleb-zytni-z-siemieniem-lnianym-i.html