Wykonanie
Bardzo dobry
chleb z dodatkiem ziaren i gotowanej quinony. Do tego żytni, a więc wilgotny i pożywny. Wszystkiego na temat wartości odżywczych quinony dowiecie się od Bei .
Chleb zachowuje długo świeżość. Dodatek namoczonego, czerstwego
chleba dodaje mu szczególnie silnego,
chlebowego aromatu.Mój
chleb upiekł sie z przygodami, ale okazał sie bardzo przyjazny i tym razem ... mi sie upiekło.
zaczyn25 g aktywnego zakwasu żytniego225 g
wody275 g
mąki żytniej razowejZmieszać składniki zaczynu i pozostawić na 16-18 godzin w temperaturze pokojowej.bibosz z
chleba100 g czerstwego
chleba żytniego150g ciepłej
wody17 g
soliCzerstwy
chleb namoczyć w ciepłej wodzie. Dodać
sól, aby zapobiec fermentacji i pozostawić przykryte, w temperaturze pokojowej na 6-8 godzin. Po tym czasie rozdrobnić.ciasto
chlebowecały zaczynrozmoczony
chleb200 g
mąki pszennej chlebowej200 g
mąki żytniej jasnej 720100 g
mąki żytniej razowej100 g ugotowanej quinony czerwonej2 łyżki nasion dyni1 łyżka nasion chia10 g
drożdży225 g
wodySkładniki ciasta zmieszać i wyrobić ciasto robotem krótko, przez około 3-5 minut. Pozostawić do fermentacji na 30-40 minut. Po tym czasie uformować bochenek i ułożyć w koszu do końcowej fermentacji. Ja swój bochenek umieściłam w namoczonym wcześniej w wodzie garnku glinianym, posmarowałam wierzch
chleba kleikiem i posypalam dużą ilościa ugotowanej quinony. Odstawiłam do wyrośniecia na 45 minut. Po tym czasie przykryty garnek wstawiłam do zimnego piekarnika, ustawiłam temperaturę na 230 stopni i piekłam
chleb przez godzinę i 20 minut. o 30 minutach zdjęłam pokrywę garnka i piekłam
chleb odkryty.
To była za duża porcja ciasta na mój mały garnek gliniany. Po pól godzinie w piecu okazalo sie, że nie
mogę zdjąć pokrywy. Wierzch bochenka przywarł całą powierzchnią. Udało mi się oderwać pokrywę, ale skórka została w dużej części naderwana. Przyłożona jednak z powrotem przykleila sie bez problemu.