Wykonanie
Chleb z Vermont to smaczny, prosty bochenek. Taki jak
biały chleb, kupowany codziennie w sklepie. Pasuje do wszystkiego i każdemu posmakuje. Przepis pochodzi z książki "
Chleb" J. Hamelmana-to chyba wystarczająca rekomendacja, by go spróbować ;-)
/Vermont Sourdough(scroll down to see a recipe in English)Zaczyn:140 g
mąki pszennej chlebowej170 g
wody30 g aktywnego zakwasu pszennegoWszystkie składniki połączyć, przykryć folią spożywczą zostawić na blacie w temperaturze 21 stopni na 12-16 godzin.Ciasto właściwe:300 g przygotowanego wcześniej zaczynu (całość minus 2 łyżki)680 g
mąki pszennej chlebowej90 g
mąki żytniej razowej420 g
wody20 g
soliWszystkie składniki, oprócz
soli, wymieszać do połączenia składników. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 20-60 minut. Następnie dodać
sól i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić do wyrastania na 2,5 godziny. Podczas wyrastania ciasto złożyć dwa
razy. Wyrośnięte podzielić na dwie części i uformować bochenki o okrągłym lub podłużnym kształcie. Gotowe umieścić w koszyczkach i odstawić na kolejne 2 - 2,5 godziny.Piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni i naparować.
Chleby naciąć i wyłożyć na rozgrzaną blachę lub kamień. Piec 40-45 minut. Upieczony
chleb opukany od
spodu wyda głuchy dźwięk.
The leaven:140 g bread
flour170 g water30 g wheat active sourdoughMix all the ingredients, cover with cling film and leave on the counter at 21 degrees C for 12-16 hours.Dough:300 g of the previously prepared leaven (all minus 2 tablespoons)680 g bread
flour90 g wholemeal rye
flour420 g water20 g saltAll the ingredients except salt mix until combined. Cover with cling film and let stand for 20-60 minutes. Then add the salt and knead a smooth, elastic dough. Leave to grow up to 2 . 5 hours. While rising knead the dough twice. Then divide the dough into two pieces and shape loaves of round or elongated shape. Place the baskets and let stand for another 2 - 2 . 5 hours.Preheat the oven to a temperature of 240 degrees C and
make steam. Cut the breads and put it on the hot sheet or stone. Bake 40-45 minutes.Yeastspotting / Akacjowy blog / Pannisimo