ßßß Cookit - przepis na Chleb na zakwasie z Vermont

Chleb na zakwasie z Vermont

nazwa

Wykonanie

Chleb z Vermont to smaczny, prosty bochenek. Taki jak biały chleb, kupowany codziennie w sklepie. Pasuje do wszystkiego i każdemu posmakuje. Przepis pochodzi z książki "Chleb" J. Hamelmana-to chyba wystarczająca rekomendacja, by go spróbować ;-)
/Vermont Sourdough
(scroll down to see a recipe in English)
Zaczyn:
140 g mąki pszennej chlebowej
170 g wody
30 g aktywnego zakwasu pszennego
Wszystkie składniki połączyć, przykryć folią spożywczą zostawić na blacie w temperaturze 21 stopni na 12-16 godzin.
Ciasto właściwe:
300 g przygotowanego wcześniej zaczynu (całość minus 2 łyżki)
680 g mąki pszennej chlebowej
90 g mąki żytniej razowej
420 g wody
20 g soli
Wszystkie składniki, oprócz soli, wymieszać do połączenia składników. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 20-60 minut. Następnie dodać sól i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić do wyrastania na 2,5 godziny. Podczas wyrastania ciasto złożyć dwa razy. Wyrośnięte podzielić na dwie części i uformować bochenki o okrągłym lub podłużnym kształcie. Gotowe umieścić w koszyczkach i odstawić na kolejne 2 - 2,5 godziny.
Piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni i naparować. Chleby naciąć i wyłożyć na rozgrzaną blachę lub kamień. Piec 40-45 minut. Upieczony chleb opukany od spodu wyda głuchy dźwięk.
The leaven:
140 g bread flour
170 g water
30 g wheat active sourdough
Mix all the ingredients, cover with cling film and leave on the counter at 21 degrees C for 12-16 hours.
Dough:
300 g of the previously prepared leaven (all minus 2 tablespoons)
680 g bread flour
90 g wholemeal rye flour
420 g water
20 g salt
All the ingredients except salt mix until combined. Cover with cling film and let stand for 20-60 minutes. Then add the salt and knead a smooth, elastic dough. Leave to grow up to 2 . 5 hours. While rising knead the dough twice. Then divide the dough into two pieces and shape loaves of round or elongated shape. Place the baskets and let stand for another 2 - 2 . 5 hours.
Preheat the oven to a temperature of 240 degrees C and make steam. Cut the breads and put it on the hot sheet or stone. Bake 40-45 minutes.
Yeastspotting / Akacjowy blog / Pannisimo
Źródło:http://healthy-craving.blogspot.com/2014/09/chleb-na-zakwasie-z-vermont.html