Wykonanie
Ten piernik upiekłam na wczorajsze spotkanie wigilijne wielkopolskich Blogerów Kulinarnych. Relacja będzie później, teraz podam przepis i
wyniki świątecznego konkursu z Lubellą.Piernik jest łatwy w przygotowaniu. jest to lekka modyfikacja rodzinnego przepisu. Pachnie
przyprawami korzennymi i
kawą. Dodałam do niego trochę
bakalii i posypałam
cukrem-pudrem.2, 5 szklanki
mąki ( dałam
tortową Lubelli, którą dostałam w świątecznej paczce)2
jajka1/3 kostki
margaryny, stopionej i ostudzonej1/2 szklanki
mlekałyżka
kawy rozpuszczona w 1/2 szklanki
wody2 łyżki
cukru i 1
cukru z
wanilią2 łyżki płynnego
miodułyżeczka
cynamonu i 1/2 łyżeczki
imbiru, szczypta
gałki muszkatołowejłyżka
przyprawy do piernika2 łyżeczki
proszku do pieczeniarodzynki, posiekane
orzechy, kandyzowana
skórka pomarańczowacukier-puder do posypania
Jajka wbić do miski i roztrzepać widelcem razem z
cukrem i
cukrem waniliowym. Dodać ,
mleko i ostudzoną
kawę, wymieszać. Dodawać stopniowo
mąkę na zmianę ze stopioną
margaryną, mieszając cały czas. Wsypać
proszek do pieczenia,
przyprawę do piernika,
imbir i
cynamon,
rodzynki,
orzechy i skórkę z
pomarańczową kandyzowaną , wymieszać. Jeżeli ciasto będzie za gęste, dodać trochę
mleka .Wysmarować tłuszczem średnią formę do pieczenia, wlać ciasto ( powinno powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany). Piec w 180 C około 45 minut, do zrumienienia wierzchu i suchego patyczka. Ostudzony posypać
cukrem-pudrem , ale można też polukrować albo polać
polewą czekoladową.Piernik pięknie pachniał i smakował uczestnikom Wigilii.Smacznego !A teraz
wyniki konkursu. Przepisów na pierogi było mnóstwo, różnorodne zarówno pod względem ciasta jak i nadzienia. Wybór był bardzo trudny . Po naradzie z domowymi miłośnikami pierogów zadecydowałam, że najbardziej podobają mi się
drożdżowe pierogi z
pieczarkami Marty i pierogi z
kurkami w cieście kartoflanym Joli . Proszę obie nagrodzone o dane do wysyłki, które przekażę organizatorowi ; Imię, nazwisko, adres i nr telefonu, na adres
[email protected] A oto zdjęcia nagrodzonych pierogów :