Wykonanie
By MagicPot, 1 grudnia 2015Ciasto
daktylowe z melasą zaciągnęłam z przepisów kuchni tureckiej i pomysł ten okazał się strzałem w dziesiątkę. Po raz pierwszy przygotowałam to ciasto na zeszłoroczne Bożenarodzenie i niestety w pierwszy dzień świąt musiałam go „dorabiać” gdyż w Wigilię został skonsumowany w pierwszej kolejności ze wszystkich słodkości jakie zagościły na
stole świątecznym.250g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia6 łyżek przegotowanej
wody w temperaturze pokojowej120g
cukrujedno
jajko120g
masłapół szklanki
mleka4 łyżki
miodu naturalnego2 łyżki melasy – jeżeli nie chcecie zastosować melasy dodajcie o 4 łyżki więcej
miodu170g
daktyli bez pestek80g
orzechów włoskichjedna
cytrynaprzyprawy: jedna łyżeczka
cynamonu, jedna łyżeczka
imbiru, jedna łyżeczka świeżo tartej
gałki muszkatałowejSkładniki na posypkę:4 łyżki
cukru4 łyżki
masła2 płaskie łyżki
mąki50g
orzechów włoskichprzyprawy: jedna łyżeczka
cynamonu lub można oblać ciasto polewą z prawdziwej
czekolady – tutaj przepisPrzygotowania należy rozpocząć od drobno posiekania
orzechów włoskich – odzzielnie do ciasta i oddzielnie do polewy – jeżeli zdecydowaliście się przygotować ciasto z polewą z prawdziwej
czekolady to do polewy także można dodać drobno posiekanych
orzechów.Następnie parzymy
cytrynę i ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok z całej
cytryny.W rondelku na wolnym ogniu gotujemy
daktyle z
sokiem z cytryny i 6-cioma łyżkami
wody. Gotujemy do czasu aż
daktyle będą miękkie. Tak ugotowane
daktyle miksujemy na gładką masą i odstawiamy na bok – masa daktylowa.Następnie do
mąki dodajemy
proszek do pieczenia i
przyprawy (
imbir,
cynamon i gałka muszkatałowa) i przesiewamy do miski i odstawiamy na bok.W mniejszej misce ucieramy
masło z
cukrem na jasny puszysty krem i odstawiamy na bok.W nowym rondelku grzejemy na średnim ogniu melasę,
miód i
mleko. Składniki grzejemy do czasu aż uzyskają płynną jednolit konsystencję.Nastawiamy piekarnik na 180°C.Następnie przystępujemy do łączenia poszczególnych składników:
jajko, przesianą wcześniej
mąkę z
przyprawami i
proszkiem do pieczenia, krem z
cukru i
masła, wymieszaną melasę z
miodem i
mlekiem, dorzucamy rozdrobnione
orzechy i dokładnie mieszamy.Połowę przygotowanego
masła nakładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, nakładamy całą masę
daktylową i na wierzch nakładamy drugą połowę ciasta.Do nagrzanego piekarnika wstawiamy ciasto i pieczemy przez 45 minut.Na 5 minut przed końcem pieczenia przystępujemy do przygotowania posypki: mieszamy wszystkie składniki na posypkę i gdy upłynie 45 minut obsypujemy nią wierzch ciasta i wstawiamy ponownie do piekarnika na około 15 minut. Najlepszym wyznacznikiem będzie widok bulgoczącej posypki – powinna zamienić się w polewę.Jeżeli jednak zamiast posypki / polewy będziecie chcieli oblać ciasto polewą z prawdziwej
czekolady – przygotujcie ją zfodnie z poniższą instukcją.Gdy upłynie wyznaczony czas wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.Gdy ciasto będzie ciepłe możecie wyjąć je z formy, zdjąć papier i dopiero teraz oblać
polewą czekoladową – czyli najlepiej jest ją zacząć przygotowywać najwcześniej po upływie 30 minut od wyjęcia ciasta z piekarnika.Smacznego!Polecam inne przepisy na desery, ciasta….