Wykonanie
Mam sprawdzony rodzinny przepis na piernik i robię z niego rożne wariacje. Niedawno pokazywałąm piernik
capuccino, dziś taki, do którego dodałam
powidła śliwkowe i
maślankę zamiast
śmietany. Robiłam go w ekspresowym tempie, bo dowiedziałam się , że będziemy
mieli gościa. Dlatego „pieczony” jest w kuchence mikrofalowej i bez polewy – ale dodatek powidel
śliwkowych tak mu uatrakcyjnił smak, że nie trzeba było jej robić. Można do niego dodać
bakalie- myślę, że
rodzynki,kandyzowana
skórka pomarańczowa i
suszone morele lub
daktyle fajnie by pasowały.2 szklanki
mąki2/3 szklanki
cukru2 łyżki płynnego
miodupłaska łyżka
kakao3 łyżki
powideł śliwkowych2
jajka1/2 szklanki
maślanki1/2 szklanki rozpuszczonej i wystudzonej mocnej
kawy2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 kostki dobrej
margarynyłyżka
przyprawy do piernikówpo pół łyżeczki
imbiru i
cynamonuMargarynę topimy i studzimy. W misce mieszamy suche składniki, dodajemy do nich mieszając drewnianą lyżką
kawę,
maślankę,powidła, stopioną
margarynę, na końcu
jajka. Pieczemy w 180 C ok. 45 min, albo wkładamy do kuchenki najpierw na 400 W na 4 min,
potem na ok. 12 min na 600 W.Robiłam ten piernik gotując jednocześnie obiad i zapomniałąm po wyjęciu z kuchenki postawić go na mokrej ścierce, żeby łatwiej było go wyjąć z formy. Dlatego przy wyjmowaniu spód troszkę mi się pokruszył. Ale nikomu to nie przeszkadzało, piernik miał ciekawy
śliwkowo – korzenny smak i wszystkim bardzo smakował.
Będę go częściej robić. Smacznego !
Podziel się: