ßßß Cookit - przepis na PIERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

PIERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

nazwa

Wykonanie

Mam sprawdzony rodzinny przepis na piernik i robię z niego rożne wariacje. Niedawno pokazywałąm piernik capuccino, dziś taki, do którego dodałam powidła śliwkowe i maślankę zamiast śmietany. Robiłam go w ekspresowym tempie, bo dowiedziałam się , że będziemy mieli gościa. Dlatego „pieczony” jest w kuchence mikrofalowej i bez polewy – ale dodatek powidel śliwkowych tak mu uatrakcyjnił smak, że nie trzeba było jej robić. Można do niego dodać bakalie- myślę, że rodzynki,kandyzowana skórka pomarańczowa i suszone morele lub daktyle fajnie by pasowały.
2 szklanki mąki
2/3 szklanki cukru
2 łyżki płynnego miodu
płaska łyżka kakao
3 łyżki powideł śliwkowych
2 jajka
1/2 szklanki maślanki
1/2 szklanki rozpuszczonej i wystudzonej mocnej kawy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kostki dobrej margaryny
łyżka przyprawy do pierników
po pół łyżeczki imbiru i cynamonu
Margarynę topimy i studzimy. W misce mieszamy suche składniki, dodajemy do nich mieszając drewnianą lyżką kawę, maślankę,powidła, stopioną margarynę, na końcu jajka. Pieczemy w 180 C ok. 45 min, albo wkładamy do kuchenki najpierw na 400 W na 4 min, potem na ok. 12 min na 600 W.
Robiłam ten piernik gotując jednocześnie obiad i zapomniałąm po wyjęciu z kuchenki postawić go na mokrej ścierce, żeby łatwiej było go wyjąć z formy. Dlatego przy wyjmowaniu spód troszkę mi się pokruszył. Ale nikomu to nie przeszkadzało, piernik miał ciekawy śliwkowo – korzenny smak i wszystkim bardzo smakował. Będę go częściej robić. Smacznego !
Podziel się:
Źródło:http://grazynagotuje.pl/piernik-z-powidlami