ßßß Cookit - przepis na Pierniczki miodowe

Pierniczki miodowe

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 80
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
margaryna 75 gramów
miód 250 gramów
cukier 125 gramów
mąka 500 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
przyprawa do pierników 1 sztuk
jajka 1 sztuk
Wykonanie:
Margarynę rozpuścić z miodem i cukrem. Schłodzoną masę wlać do miski, dodać przesiana mąkę, proszek do pieczenia, jajko oraz przyprawę. Zagnieść gładkie jednolite ciasto i pozostawić pod przykryciem na 60 minut. Rozwałkować na grubość pół centymetra i foremkami wycinać pierniczki. Układać je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. wystudzone pierniczki odstawić na 2-3 tygodnie w suche i chłodne miejsce.
Uwagi:
Zamiast 500g mąki można dodać 400g mąki i 100g mielonych orzechów włoskich, wtedy pierniczki będą miały orzechowy aromat.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9676/Pierniczki-miodowe