ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 80(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czegomargaryna 75 gramówmiód 250 gramówcukier 125 gramówmąka 500 gramówproszek do pieczenia 2 łyżek deserowychprzyprawa do pierników 1 sztukjajka 1 sztukWykonanie:Margarynę rozpuścić z miodem i cukrem. Schłodzoną masę wlać do miski, dodać przesiana mąkę, proszek do pieczenia, jajko oraz przyprawę. Zagnieść gładkie jednolite ciasto i pozostawić pod przykryciem na 60 minut. Rozwałkować na grubość pół centymetra i foremkami wycinać pierniczki. Układać je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. wystudzone pierniczki odstawić na 2-3 tygodnie w suche i chłodne miejsce.Uwagi:Zamiast 500g mąki można dodać 400g mąki i 100g mielonych orzechów włoskich, wtedy pierniczki będą miały orzechowy aromat.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: