ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 50(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomargaryna 50 gramówmiód 200 gramówcukier 200 gramówmąka 450 gramówjajka 1 sztukkakao 40 gramówproszek do pieczenia 1 łyżek deserowychprzyprawa do piernika 1 sztuklukry kolorowe według uznaniaWykonanie:Miód, margarynę i cukier rozpuścić z łyżką wody. Dodać przyprawę do pierników, zagotować i ostudzić. Przesianą mąkę wymieszać z kakao i proszkiem, dodać jajko i ostudzoną masę. Zagnieść na elastyczne ciasto, zawinąć w folię i wstawić na kilka dni do lodówki. Ciasto rozwałkować na placek grubości 5 mm. Foremkami wyciąć pierniczki, układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 10 - 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Ostudzone pierniczki dekorować podgrzanymi w kąpieli wodnej lukrami.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: