Wykonanie
Lubię piec murzynka nie tylko dlatego, że jest smaczny, ale również dlatego, że robi się go szybko i łatwo. Polecam dodanie do ciasta wydrylowanych
wiśni, świeżych lub mrożonych bo według mnie rewelacyjnie do niego pasują.Składniki:1
margaryna½ szklanki
mleka2 szklanki
cukru4 łyżki
kakao4
jajka2 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
przyprawy do piernikaWykonanie:
Margarynę,
mleko,
cukier i
kakao podgrzewać w garnku o grubym dnie do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Odlać ½ szklanki masy na polewę, resztę ostudzić.Oddzielić
żółtka od
białek,
białka ubić.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
przyprawą do piernika, dodać ostudzoną masę i
żółtka, całość dokładnie wymieszać.Do ciasta dodać
białka i delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180 o C przez 45 minut. Ciasto ostudzić i polać odlaną wcześniej polewą.