Wykonanie
Share the post "1 urodziny bloga i tort
marchewkowy z kardamonem/ Carrot
cake with cardamom"Dziś mija pierwsza rocznica powstania mojego bloga. Szczerze mówiąc, gdy zaczynałam go prowadzić nie sądziłam, że zacznie mi to sprawiać tak ogromną frajdę:) W ramach podsumowania, przez okrągły roczek opublikowałam ponad 308 postów, z czego 300 zawiera przepisy na sprawdzone dania z całego świata. W tym czasie odwiedziło mój blog ponad 500 tys. osób, zostało pozostawionych ponad 1 tys. komentarzy, a 1047 osób polubiło mój fanpage na Facebooku.Dzięki temu blogowi, wygrałam konkurs firmy Kamis dzięki
czemu mój przepis na
polędwiczki został umieszczony w książce kucharskiej. Mogłam także uczestniczyć w finale na żywo popularnego programu Top CHEF i
będę też uczestniczyła w warsztatach fotograficznych prowadzonych przez Kingę Pruzel-finalistkę polskiej edycji programu Masterchef!:)Bardzo dziękuję za to, że tutaj zaglądacie i za wszystkie maile, które motywują mnie do dalszego działania.W związku z rocznicą, przedstawiam dziś przepis na bardzo łatwy tort
marchewkowy z
kardamonem i kremem z
serka śmietankowego. Polecam!Scroll down for EnglishTort
marchewkowy z
kardamonem(8-10 porcji)Składniki na ciasto:3/4 szklanki
białego cukru3/4 szklanki
brązowego cukru2 łyżeczki
wanilii4
jajka4 szklanki startej na tarce
marchewki3 szklanki
mąki3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
kardamonu1/2 łyżeczki
cynamonu1/2 łyżeczki
soliskórka starta z 1
pomarańczy3/4 szklanki
oleju roślinnego3/4 szklanki
jogurtu naturalnego1/2 szklanki (lub więcej), posiekanych i uprażonych na suchej patelni
orzechów włoskichSkładniki na krem z
serka śmietankowego:1/2 szklanki
masła, w temperaturze pokojowej450 g
serka śmietankowego4 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoPrzygotowanie:W misce miksera ubij
cukry z
jajkami, aż do uzyskania jasnożółtej masy. Dodaj ekstrakt
waniliowy i całość jeszcze raz dokładnie wymieszaj.W dużej misce wymieszaj
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól,
kardamon i
cynamon. Włóż do mieszanki
marchewkę i skórkę z
pomarańczy, po czym dokładnie wymieszaj.Cały czas ubijając, dodawaj do mieszanki jajecznej
mąkę, na przemian z
olejem i
jogurtem. Miksuj tylko do połączenia się składników.Włącz piekarnik i ustaw go na 160 o C, natłuść 2 formy do pieczenia o średnicy 23 cm. Wylej równe porcje ciasta do obu form i piecz każdą ok. 50 -60 min, aż do ładnego zarumienienia i suchego patyczka. Odstaw do całkowitego ostygnięcia przed nałożeniem kremu.W misce miksera dokładnie wymieszaj
masło z
serkiem śmietankowym. Następnie dosypuj
cukier puder, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji, po czym wmieszaj
wanilię.Czasami zdarza się, że krem jest zbyt rzadki, należy wtedy odstawić do schłodzenia lub wmieszać odpowiednią ilość ubitej
śmietanki 36%.Wyłóż 1/3 kremu
miedzy warstwy ciasta, a resztę rozprowadź po całym torcie. Posyp uprażonymi
orzechami i podawaj.Smacznego!

English version(8-10 servings)Ingredients for the
cake:3/4 cup sugar3/4 cup brown sugar2 teaspoons vanilla4 eggs4 cups carrots, shredded3 cups all-purpose
flour3 teaspoons baking powder1 teaspoon cardamom1/2 teaspoon cinnamon1/2 teaspoon saltorange zest from 1 orange3/4 cup vegetable oil3/4 cup
yogurt, plain1/2 (or
more) toasted walnutsIngredients for cream cheese frosting:1/2 cup butter450 g cream cheese4 cups powdered sugar1 teaspoon vanilla extractPreparation:In the bowl of mixer, with paddle attachment, beat sugar and eggs until light yellow. Add vanilla and mix again.In a large bowl, combine
flour, baking powder, salt, cardamom, and cinnamon. Add carrots and orange zest and toss to coat.Add
flour mixture, alternately with
yogurt and oil, to egg mixture. Stir only until just combined.Preheat oven to 160o C. Grease and
flour two 23 cm
cake pans.
Pour batter evenly into
pans. Bake until golden, about 50-60 minutes. Allow to cool completely.Cream butter and cream cheese. Add powdered sugar. Beat well. Add vanilla.Add one-third of cream cheese frosting between
cake layers and frost the rest of the
cake. Sprinkle with walnuts and
serve.Enjoy!

Share the post "1 urodziny bloga i tort
marchewkowy z kardamonem/ Carrot
cake with cardamom"


