Wykonanie
Krem z
batatów to lekko słodkawa, przyjemna zupa. Bardzo dobrze smakuje z dodatkiem
czosnku,
chilli,
mlekiem kokosowym i pierożkami. Myślę że wersji na podanie tego kremu jest dużo. Dzisiaj podałam ją ze struklij,
śmietanką i
papryką.

SKŁADNIKI :1
batat średniej wielkości, obrany i pokrojony w kostkę1 mała
cebula2 łyżki
olejukawałek
selera, pokrojony1
marchew, obrana i pokrojona2-3 szklanki
bulionu warzywnego1 ząbek
czosnkusól,
pieprz i
papryka w proszku do smaku
śmietana,
papryka i
szczypiorek do ozdobyW garnku na
oleju zeszklić drobno pokrojoną
cebulę, dodać posiekany
czosnek i chwilkę razem poddusić. Następnie dodajemy drobno pokrojonego bata z warzywami i wlewamy
bulion. Gotujemy do miękkości, około 30 minut. Doprawiamy zupę do smaku i mielimy blenderem na krem.STRUKLIJ :300 g
mąki1
żółtko1 łyżka
olejuciepła
woda do ciastaFARSZ :150 g
twarogu100 g
mrożonego szpinaku1 ząbek zmiażdżonego
czosnkusól,
pieprz do smakuPRZYGOTOWANIE :Ze składników ciasta zagniatamy ciasto pierogowe, odkładamy na 10 minut aby odpoczęło.
Szpinak rozmrażamy, podgrzewamy w garnku aż
woda odparuje, następnie dodajemy
twaróg,
czosnek i
przyprawy, mieszamy masę.Ciasto cienko rozwałkowujemy na okrąg, rozsmarowujemy na nim farsz, i zwijamy jak roladę, można ją przeciąć na pół, będzie się lepiej gotować. Roladki zawijamy w ściereczki, zawiązujemy końce i gotujemy w osolonym wrzątku około 10 minut. Struklij wyciągamy i studzimy. Wyjmujemy ze ściereczki i kroimy na centymetrowe kawałki.Zupę nalewamy do talerzy, ozdabiamy kleksem
śmietany , posypujemy
papryką,
szczypiorkiem i dodajemy pierożki, smacznego.
