Wykonanie
Jak na porządną studentkę przystało po długim weekendzie wróciłam z domu z porcją pierogów- zrobionych zresztą własnoręcznie.. Dlatego dziś sprawdzony przepis na pierogi- nie będzie standardowych ruskich za to 2 mniej standardowe farsze..Pierogi

Ciasto0,5 kg
mąkiszklanka ciepłej
wodyłyżka
olejuszczypta
soliStary sprawdzony przepis na ciasto mojej babci chociaż wiadomo ile osób tyle "szkół"Farsz 1

okazało się, ze nie taki diabeł straszny jak go malują pierwsza przygoda ze
szpinakiem..opakowanie
szpinaku mrożonegokostka
białego seraczosneksólpieprzSzpinak wrzucić na patelnie i podsmażyć do odparowania
wody, dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek lub
czosnek granulowany. Patelnie zdjąć z kuchenki ,
szpinak przełożyć do miski, dodać
twaróg i wymieszać dokładnie. Dodać
sól i
pieprz do smaku.Farsz 2

torebka
kaszy gryczanejkostka
twarogu półtłustego2
cebulesól,
pieprz,
przyprawy do smaku
Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu ok. 15 min, można do
wody dodać
kostkę rosołową.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Gdy
kasza się ugotuje przekładamy do miski, dodajemy
cebulę oraz
biały ser całość łączymy na jednolitą masę za pomocą drewnianej łyżki. Doprawiamy według uznania, ja preferuję raczej ostrzejszą wersję.

WykonanieCiasto zagnieść i dokładnie wyrobić. Następnie ciasto na pierogi rozwałkować cienko na stolnicy podsypanej
mąką. Za pomocą szklanki lub innego okrągłego przedmiotu wycinać kółka. Nakładać łyżeczkę farszu na okrąg i zlepiać dokładnie boki.W dużym garnku zagotować
wodę- posoloną i z odrobiną
oleju. Gotowe pierogi wrzucać na wrzątek i gotować do momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżka cedzakową na durszlak i przepłukać zimna
wodą.