ßßß
Ciasto0,5 kg mąkiszklanka ciepłej wodyłyżka olejuszczypta soliStary sprawdzony przepis na ciasto mojej babci chociaż wiadomo ile osób tyle "szkół"Farsz 1
okazało się, ze nie taki diabeł straszny jak go malują pierwsza przygoda ze szpinakiem..opakowanie szpinaku mrożonegokostka białego seraczosneksólpieprzSzpinak wrzucić na patelnie i podsmażyć do odparowania wody, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek lub czosnek granulowany. Patelnie zdjąć z kuchenki , szpinak przełożyć do miski, dodać twaróg i wymieszać dokładnie. Dodać sól i pieprz do smaku.Farsz 2
torebka kaszy gryczanejkostka twarogu półtłustego2 cebulesól, pieprz, przyprawy do smakuKaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu ok. 15 min, można do wody dodać kostkę rosołową. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Gdy kasza się ugotuje przekładamy do miski, dodajemy cebulę oraz biały ser całość łączymy na jednolitą masę za pomocą drewnianej łyżki. Doprawiamy według uznania, ja preferuję raczej ostrzejszą wersję.
WykonanieCiasto zagnieść i dokładnie wyrobić. Następnie ciasto na pierogi rozwałkować cienko na stolnicy podsypanej mąką. Za pomocą szklanki lub innego okrągłego przedmiotu wycinać kółka. Nakładać łyżeczkę farszu na okrąg i zlepiać dokładnie boki.W dużym garnku zagotować wodę- posoloną i z odrobiną oleju. Gotowe pierogi wrzucać na wrzątek i gotować do momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżka cedzakową na durszlak i przepłukać zimna wodą.