ßßß Cookit - przepis na Pierogi

Pierogi

nazwa

Wykonanie

Jak na porządną studentkę przystało po długim weekendzie wróciłam z domu z porcją pierogów
- zrobionych zresztą własnoręcznie.. Dlatego dziś sprawdzony przepis na pierogi
- nie będzie standardowych ruskich za to 2 mniej standardowe farsze..
Pierogi
Ciasto
0,5 kg mąki
szklanka ciepłej wody
łyżka oleju
szczypta soli
Stary sprawdzony przepis na ciasto mojej babci chociaż wiadomo ile osób tyle "szkół"
Farsz 1
okazało się, ze nie taki diabeł straszny jak go malują pierwsza przygoda ze szpinakiem..
opakowanie szpinaku mrożonego
kostka białego sera
czosnek
sól
pieprz
Szpinak wrzucić na patelnie i podsmażyć do odparowania wody, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek lub czosnek granulowany. Patelnie zdjąć z kuchenki , szpinak przełożyć do miski, dodać twaróg i wymieszać dokładnie. Dodać sól i pieprz do smaku.
Farsz 2
torebka kaszy gryczanej
kostka twarogu półtłustego
2 cebule
sól, pieprz, przyprawy do smaku
Kaszę gryczaną gotujemy według przepisu na opakowaniu ok. 15 min, można do wody dodać kostkę rosołową. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Gdy kasza się ugotuje przekładamy do miski, dodajemy cebulę oraz biały ser całość łączymy na jednolitą masę za pomocą drewnianej łyżki. Doprawiamy według uznania, ja preferuję raczej ostrzejszą wersję.
Wykonanie
Ciasto zagnieść i dokładnie wyrobić. Następnie ciasto na pierogi rozwałkować cienko na stolnicy podsypanej mąką. Za pomocą szklanki lub innego okrągłego przedmiotu wycinać kółka. Nakładać łyżeczkę farszu na okrąg i zlepiać dokładnie boki.
W dużym garnku zagotować wodę- posoloną i z odrobiną oleju. Gotowe pierogi wrzucać na wrzątek i gotować do momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżka cedzakową na durszlak i przepłukać zimna wodą.
Źródło:http://smerfetkagotuje.blogspot.com/2013/05/pierogi-niestandardowe.html