ßßß Cookit - przepis na SEROMAKOWIEC NA PÓŁKRUCHYM CIEŚCIE

SEROMAKOWIEC NA PÓŁKRUCHYM CIEŚCIE

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię seromakowiec, jednak przygotowuję je przeważnie na święta i większe przyjęcia.
Jeżeli ktoś lubi połączenie sera i maku to ciasto jest dla niego. Bardzo smaczne, nie za słodkie, zdecydowanie udane, polecam.
SKŁADNIKI NA CIASTO :
1 kostka margaryny 250 g o pokojowej temperaturze
4 szklanki mąki
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
Składniki na ciasto wsypujemy do miski, lub na stolnicę, zagniatamy półkruche ciasto. Odkładamy do lodówki na 2 godziny aby troszkę stwardniało.
MAK :
200 g mielonego maku
2 szklanki mleka
2 łyżki miodu
1/2 szklanki cukru
2 duże łyżki powideł lub kwaśnego dżemu
2 łyżki kaszy manny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 jabłko starte na tarce
olejek migdałowy do smaku
garść rodzynek, odrobina skórki pomarańczowej kandyzowanej
Mielony mak wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i mieszając zagotowujemy. Pozostawiamy na 1 godzinę do napęcznienia (nie gotujemy). Następnie do maku wsypujemy rodzynki, cukier, mannę, płynny miód i dżem. Zagotowujemy ciągle mieszając, zakręcamy gaz. Kiedy masa ostygnie dodajemy do niej jajko, starte jabłko, olejek migdałowy i mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Masa makowa jest gotowa.
SER :
1 kg sera wiaderkowego
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
5 jajek
2 budynie waniliowe bez cukru
4 łyżki oleju
Żółtka ucieramy mikserem z cukrem na puch, dodajemy zmielony ser i dalej ucieramy. Wsypujemy budynie, mieszamy, wlewamy olej i ubite na sztywno białka. Delikatnie łączymy składniki. Masa serowa jest już gotowa.
PRZYGOTOWANIE :
Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, odkładamy spory kawałek z którego zrobimy ozdobne paski. Następnie wykładamy na blaszkę o wymiarach 35/25 wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto przekładamy masę makową, na to delikatnie rozlewamy ser i wyrównujemy wierzch ciasta. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy,podsypując mąką i tniemy radełkiem na paski. Układamy w kratkę na cieście.
Pieczemy 1 godzinę w 160-170 * C,uważając aby ciasto nam się nie spiekło. W razie konieczności po 30 minutach zmniejszamy temperaturę. Upieczone ciasto studzimy w zamkniętym piekarniku około 1 godziny, wtedy seromakowiec lekko opadnie ale nie aż tak bardzo.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/12/seromakowiec-na-kruchym-ciescie.html