Wykonanie
Bardzo lubię seromakowiec, jednak przygotowuję je przeważnie na święta i większe przyjęcia.Jeżeli ktoś lubi połączenie
sera i
maku to ciasto jest dla niego. Bardzo smaczne, nie za słodkie, zdecydowanie udane, polecam.

SKŁADNIKI NA CIASTO :1 kostka
margaryny 250 g o pokojowej temperaturze4 szklanki
mąki2-3 łyżki kwaśnej
śmietany1
jajko2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukru pudruSkładniki na ciasto wsypujemy do miski, lub na stolnicę, zagniatamy półkruche ciasto. Odkładamy do lodówki na 2 godziny aby troszkę stwardniało.
MAK :200 g mielonego
maku2 szklanki
mleka2 łyżki
miodu1/2 szklanki
cukru2 duże łyżki powideł lub kwaśnego
dżemu2 łyżki
kaszy manny1 łyżka
mąki ziemniaczanej1
jajko1
jabłko starte na tarce
olejek migdałowy do smakugarść
rodzynek, odrobina
skórki pomarańczowej kandyzowanejMielony
mak wsypujemy do garnka, zalewamy
mlekiem i mieszając zagotowujemy. Pozostawiamy na 1 godzinę do napęcznienia (nie gotujemy). Następnie do
maku wsypujemy
rodzynki,
cukier,
mannę, płynny
miód i
dżem. Zagotowujemy ciągle mieszając, zakręcamy gaz. Kiedy masa ostygnie dodajemy do niej
jajko, starte
jabłko,
olejek migdałowy i
mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Masa makowa jest gotowa.
SER :1 kg
sera wiaderkowego1 szklanka
cukru1
cukier waniliowy5
jajek2 budynie
waniliowe bez
cukru4 łyżki
olejuŻółtka ucieramy mikserem z
cukrem na puch, dodajemy
zmielony ser i dalej ucieramy. Wsypujemy budynie, mieszamy, wlewamy
olej i ubite na sztywno
białka. Delikatnie łączymy składniki. Masa serowa jest już gotowa.PRZYGOTOWANIE :Ciasto rozwałkowujemy na posypanej
mąką stolnicy, odkładamy spory kawałek z którego zrobimy ozdobne paski. Następnie wykładamy na blaszkę o wymiarach 35/25 wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto przekładamy masę
makową, na to delikatnie rozlewamy
ser i wyrównujemy wierzch ciasta. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy,podsypując
mąką i tniemy radełkiem na paski. Układamy w kratkę na cieście.Pieczemy 1 godzinę w 160-170 * C,uważając aby ciasto nam się nie spiekło. W razie konieczności po 30 minutach zmniejszamy temperaturę. Upieczone ciasto studzimy w zamkniętym piekarniku około 1 godziny, wtedy seromakowiec lekko opadnie ale nie aż tak bardzo.Smacznego.





