Wykonanie
Kolejna propozycja sernikowa, według domowników najlepszy sernik, jaki do tej
pory piekłam. Taki smak kojarzy mi się z dzieciństwem i smakiem sernika na wsi. Delikatne ciasto, które jest tylko na spodzie i dużo, dużo masy serowej, bez zbędnych dodatków, taki właśnie sernik klasyczny. Musiał być pyszny, bo duża blacha sernikowa zniknęła wciągu dwóch dni. Powoli dostrzegam ile się zmieniło już w moim gotowaniu, cały czas się uczę, sporo się nauczyłam, ale jeszcze dużo nauki przede mną. Cieszę się, że to co przygotowuje smakuje domownikom, Mama P. pysznie gotuje i jej dorównać to sztuka, więc P. też lubi dobrze i smacznie zjeść. Dzieci jak wiadomo są najbardziej szczerymi i surowymi krytykami, chociaż nasze wybredne nie są i lubią zajadać się przysmakami przygotowanymi przez mamę

Składniki:Ciasto:– 125 g
margaryny;– 1 szklanka
mąki– 1/2 szklanki
cukru;– 2 łyżki
mąki ziemniaczanej;– 3
jajka;– 2 łyżki
oleju;– 1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaMargarynę i
olej rozpuścić w garnku, nie gotować, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Wylać na dużą blachę sernikową wyłożoną papierem do pieczenia.Masa serowa:– 1,5 kg
sera trzykrotnie zmielonego;– 6 jaj;– 40 dag
cukru pudru;– 25 dag
masła;– 2 łyżki
mąki ziemniaczanej;– 6 łyżek
kaszy mannyWszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Wylać na przygotowany spód z ciasta. Piec około 1 godzinę w temp. 180 stopni.[cookd]Smacznego:)
