ßßß Cookit - przepis na Różowy budyniowiec z jabłkami

Różowy budyniowiec z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Ilonki i cytuję za autorką...
Ciasto:
3 szkl. mąki
3/4 szkl.cukru
cukier waniliowy 16g
2 jajka
3/4 kostki margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jabłka:
1 kg jabłek
1/4 szkl. cukru
1/4 szkl. kaszy manny
garść rodzynek sułtanek
Budyń:
1 duży budyń malinowy (bez cukru) ugotowany w 3 szklankach mleka
4 łyżki cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Jabłka:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o większych oczkach. Smażyć w rondelku ok. 10 min., dodać potem rodzynki oraz cukier i kaszę mannę.
Budyń:
Rozpuścić w 1 szkl. mleka wraz z obiema mąkami. Resztę mleka, tj. 2 szkl. zagotować z cukrem. Rozrobiony budyń wlać do gotującego się mleka. Gotować na małym ogniu do zgęstnienia, ciągle mieszając.
Ciasto:
Z mąki,cukru, jaj, margaryny i proszku zagnieść ciasto i rozdzielić je na dwie nierówne części. Większą część rozwałkować i przenieść do formy (równie dobrze można nim po prostu wylepić blachę). Na ciasto wyłożyć jabłka. Gorącym budyniem zalać jabłka, przykryć cienkimi paseczkami (tworząc kratkę) [ u mnie foremką wycięte kółka] z drugiej części ciasta i piec ok. 50 w temperaturze 170* C.
Przepis dodaję do akcji Różowy tydzień, Sezon na jabłka 2.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/10/rozowy-budyniowiec-z-jabkami.html