Wykonanie
09 Listopada 2014 Gotowanie ze stylemGulasze mają wiele zalet. Jedną z nich jest łatwość przygotowania potrawy oraz to, że można przygotować je w większej ilości i zamrozić. Przepis na gulasz śródziemnomorski z
oliwkami to propozycja dania, które można przyrządzić w sposób bardzo wyrafinowany, wspaniale nadaje się na codzienny obiady. Gulasz można serwować z rozmaitymi dodatkami: z
ziemniakami,
ryżem,
makaronem,
kaszą i
pieczywem a także z kluskami i surówkami.Gulasz wieprzowy z dodatkiem,
pomidorów,
kaparów i czarnych
oliwek
Składniki na 4 porcje:50 dag
mięsa wieprzowego (ja użyłam
szynki)1 puszka
pomidorów całych bez skórki w zalewie pomidorowej1 łyżka stołowa
kaparów (opcjonalnie)3-4 ząbki
czosnku1
cebula średniej wielkości2-3 łyżki posiekanych
ziół: liści
bazylii,
rozmarynu,
majeranku,
estragonu,
tymianku,
natki pietruszki (jeśli zastępujemy suszonymi
ziołami może to być 1 łyżka stołowa)20 dag czarnych
oliwek bez pestek2
liście laurowekilka ziaren
ziela angielskiegosól,
pieprz do smaku3 łyżki stołowe
oleju roślinnegomakaron (ja użyłam fettucine z dodatkiem barwnika z
ośmiornicy)Sposób przygotowania:
Oliwki pokroić każdą na 4 części.
Mięso umyć pod bieżącą
wodą, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć
solą i
pieprzem.Na patelni rozgrzać
olej, obsmażyć
mięso, dodać posiekany
czosnek i
cebulę, podsmażyć. Następnie dodać
pomidory,
kapary,
liść laurowy oraz ziarna
ziela angielskiego, smażyć całość ok. 7 minut. Na sam koniec dodać
oliwki i
zioła. Dusić jeszcze przez 10-15 minut, doprawić
solą pieprzem do smaku.Podawać z
makaronem,
pieczywem bądź
ryżem.