Wykonanie
Tradycyjny obiad. Nic szczególnego, ale chłopaki przepadają. Ja zazwyczaj robię z
szynki, bo jest chudsza. Z podanej porcji wychodzi obiad na 2 - 3 dni, dla 4-osobowej rodziny.
Składniki:800 g
szynki2 - 3
cebule2
liście laurowekilka ziarenek
ziela angielskiegosól,
pieprz2 łyżeczki
mąki ziemniaczanejolej do smażeniaWykonanie:
Mięso pokroić w plastry i delikatnie rozbić. Na patelni rozgrzać
olej i na mocnym ogniu podsmażyć na dużym ogniu
mięso na złoty kolor z dwóch stron. Podsmażone
mięso przełożyć do garnka z gotującą się
wodą, zielem i liściem. Gotować na niewielkim ogniu. Na patelni zeszklić posiekaną
cebulę i dodać ją do gotującego się
mięsa. Dodać
sól i
pieprz. Kiedy
mięso jest prawie gotowe
mąkę ziemniaczaną rozmieszać z odrobiną
wody. Dodać do gotującego się
mięsa i zamieszać. Gotować razem przez kilka minut. Do sosu można dodać posiekany
koperek.