ßßß
Składniki na 3 porcje:400 g mięsa wołowego (bez ścięgien)3 duże cebuleolej do smażenie2 łyżki mąki pszennej2 liście laurowe2 ziarna ziela angielskiegosól, pieprzwykałaczkiSposób przygotowania:Mięso pokroić w poprzek włókien na 1 cm plastry, rozbić tłuczkiem po obu stronach. Dokładnie oprószyć solą oraz pieprzem.Cebulę obrać ze skórki i pokroić w piórka.Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i dusić do miękkości, posolić, popieprzyć. Następnie podzielić całą ilość na dwie części – 1/3 i 2/3.Na każdy kotlet nakładać część podsmażonej cebuli pozostawiając 1/3 jej ilości na później, zawinąć mięso w rulon i spiąć wykałaczką. Dokładnie oprószyć mąką z każdej strony.Na tej samej patelni, na której smażyliśmy cebulę rozgrzać olej i smażyć zrazy po obu stronach. Następnie przełożyć je do rondla, dodać pozostałą część cebuli, liście laurowe oraz ziele angielskie.Na patelnię wlać 2 szklanki wody, zagotować i przelać do rondla ze zrazami. Doprawić solą oraz pieprzem.Gotować około 1,5 h na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie, od czasu do czasu mieszając.
