Wykonanie
05 Października 2013 Gotowanie ze stylemTradycyjne zrazy wołowe zawijane z
cebulą to bardzo smaczna i niezbyt skomplikowana potrawa idealna na obiad. Zrazy należy na początku podsmażyć na patelni, a następnie dość długo gotować, by
mięso nie było zbyt twarde. Najlepiej smakują podawane z gotowanymi
ziemniakami i
koperkiem oraz surówką ze świeżych warzyw.Zrazy wołowe zawijane z
cebuląSkładniki na 3 porcje:400 g
mięsa wołowego (bez ścięgien)3 duże
cebuleolej do smażenie2 łyżki
mąki pszennej2
liście laurowe2 ziarna
ziela angielskiegosól,
pieprzwykałaczkiSposób przygotowania:
Mięso pokroić w poprzek włókien na 1 cm plastry, rozbić tłuczkiem po obu stronach. Dokładnie oprószyć
solą oraz
pieprzem.
Cebulę obrać ze skórki i pokroić w piórka.Na patelni rozgrzać
olej, wrzucić
cebulę i dusić do miękkości, posolić, popieprzyć. Następnie podzielić całą ilość na dwie części – 1/3 i 2/3.Na każdy kotlet nakładać część podsmażonej
cebuli pozostawiając 1/3 jej ilości na później, zawinąć
mięso w rulon i spiąć wykałaczką. Dokładnie oprószyć
mąką z każdej strony.Na tej samej patelni, na której smażyliśmy
cebulę rozgrzać
olej i smażyć zrazy po obu stronach. Następnie przełożyć je do rondla, dodać pozostałą część
cebuli,
liście laurowe oraz
ziele angielskie.Na patelnię wlać 2 szklanki
wody, zagotować i przelać do rondla ze zrazami. Doprawić
solą oraz
pieprzem.Gotować około 1,5 h na małym ogniu, aż
mięso będzie miękkie, od czasu do czasu mieszając.